Generic filters
Exact matches only

Fakta

Forresten nr 29 Forresten nr 29
Av: Redaktör: Erik Falk
Författare: Sharmila Banerjee, Ida Neverdahl, Anja Dahle Øverbye, Tim Ng Tvedt, Andrew Page, Christian Hartmann, Inga Sætre, Kirjan Waage
Tecknare: Sharmila Banerjee, Ida Neverdahl, Anja Dahle Øverbye, Tim Ng Tvedt, Andrew Page, Christian Hartmann, Inga Sætre, Kirjan Waage
Omfång: 127 sidor i färg och svartvitt
Format: 250 x 185 mm, mjuka pärmar
Utgivare: Jippi Forlag
Utgivningsår: 2015
Språk: Norska
Utgivningsland: Norge

Forresten nr 29

Böcker

From Norway with love. Här kommer ytterligare en volym av den ambitiösa antologin Forresten.

Eftersom Forresten volym 28 gav mersmak valde jag att även recensera volym 29. Jag tror att jag den gången försökte beskriva detta ambitiösa norska antologiprojekt som en korsning mellan Allt för konsten och Galago. Kanske kan man även lägga till en nypa CBA? Många av bidragen är nämligen konstnärliga och/eller obegripliga. Dock ej, nödvändigtvis, på ett dåligt sätt.

Eftersom det rör sig om en antologi är det massor av medverkande. Jag tänker inte räkna upp alla namnen. Vi nöjer oss med att titta på de tre mest intressanta serieskaparna.

Erlend Peder Kvams Fra spøk te alvor oroar mig starkt. Det gör nästan ont att titta på teckningarnas perfekt genomförda skevhet, som korresponderar väl med innehållet. Bland annat en kniv.

Villmarken av Sharmila Banerjee, som även gjort omslaget, är gulligt tecknad men trots det en rätt oroande serie. Med spindlar!

Extremt oroad blir jag av utdraget från Lille Grisen av Tim Ng Tvedt. Till en början är alla rutor med cartoonfiguren Lille Grisen exakt likadana. Dialogen sker huvudsakligen över telefonnätet. Efter ett tag bryts den statiska rutupprepningen något. Att detta presenteras som ett ”utdrag” minskar på inget sätt min oro. Tänk om dessa sidor är utlyfta ur ett hundrasidigt album! (Jag vill inte veta!)

Sammanfattningsvis kan man konstatera att Forresten håller stilen. Jag kommer att hålla utkik efter framtida volymer!

Utdrag ur Forresten nr 29. Copyright Jippi forlag/upphovsmannen.

Utdrag ur Forresten nr 29. Copyright Jippi forlag/upphovsmannen.