Generic filters
Exact matches only
  • Nyheter
Cosplayers på ConFusion 2016 bedöms av en erfaren domarkår. Foto: Sanna Pandan Andersson.
  • Nyheter

Nytt fotoreportage från Malinda Lindmark och Sanne Pandan Andersson.

13–15 maj 2016 hölls ConFusion på Världskulturmuseet i centrala Göteborg. Det är ett evenemang som vill främja östasiatisk populärkultur, och där ingår både spel, cosplay och tecknade serier. När jag och min fotograf besökte eventet för Seriefrämjandets räkning på söndagen fanns det en hel del att titta på.

 

På ConFusion kunde man köpa det mesta som hade med östasistisk populärkultur att göra. Foto: Sanna Pandan Andersson.

På ConFusion kunde man köpa det mesta som hade med östasiatisk populärkultur att göra. Foto: Sanna Pandan Andersson.

Serie om Merkurius

På plats fanns Yvette Gustafsson som förutom ett nysläppt Zak & Ting-album också sålde en kortare serie om planeten Merkurius. ”Tanken väcktes när jag läste astronomi på Göteborgs Universitet”, säger Gustafsson. ”Det var då jag kom på att jag skulle fråga vanligt folk på Facebook vad de vet om Merkurius.” Albumet tar upp såväl astronomi och astrologi som roliga fakta om Merkurius, exempelvis att planeten kallades Ubu-idim-gud-un av sumererna för cirka 5 000 år sedan.

Yvette Gustafssons serie om Merkurius. Foto: Sanne Pandan Andersson.

Yvette Gustafssons serie om Merkurius. Foto: Sanne Pandan Andersson.

Zak & Ting, i seriernas värld och Manga Studio

Gustafsson har också släppt ett nytt Zak & Ting-album där hennes seriefigurer ska pröva på orientering. ”Det var i samband med serietecknartävlingen I Seriernas Värld i höstas som jag gjorde den”, säger Gustafsson. Detta är det allra första albumet hon gjort helt digitalt med hjälp av programmet Manga studio. ”Det är fler och fler som använder det”, säger hon och liknar det vid ett Photoshop anpassat till serietecknare. ”De har tagit allt som är bra med Photoshop som man vill ha när man ritar och lagt till allt som fattades”, säger Gustafsson.

Yvette Gustfsson på ConFusion 2016. Foto: Sanne Pandan Andersson.

Yvette Gustfsson på ConFusion 2016. Foto: Sanne Pandan Andersson.

För den som vill veta mer om programmet rekommenderas den här videon. I Seriernas Värld är en tävling som arrangeras av oss här på Seriefrämjandet, och för dem som vill pröva lyckan i år finns mer information om detta här: isv.se/serietavling/. På Confusion befann sig även Nosebleed Studio med gamla och nya seriesläpp.

Nosebleed Studio på ConFusion 2016. Från vänster: Joakim Waller, Elsie Rosberg, Catarina Batista och Natalia Batista. Foto: Sanne Pandan Andersson.

Nosebleed Studio på ConFusion 2016. Från vänster: Joakim Waller, Elsie Rosberg, Catarina Batista och Natalia Batista. Foto: Sanne Pandan Andersson.

Lolita fashion

Serierna till trots handlar ConFusion till största delen om att samla ihop olika delar av östasisatisk populärkultur på ett ställe. Mycket är lika sockersött som Yohio eller sångerskorna i Dolly Style. Utöver serierna finns här tv-spel, japansk mat, t-shirts, gosedjur och skolflicksuniformer inspirerade av japansk anime.

Pastelbat tillverkar egna pins. Foto: Sanne Pandan Andersson.

Pastelbat tillverkar egna pins. Foto: Sanne Pandan Andersson.

Ett annat bra exempel på denna aspekt av Confusion hittar vi hos Pastelbat som de senaste fyra åren har tillverkat egna pins i ljusa pastellfärger inspirerade av magiska flickorna i mangan Sailor Moon. ”Jag älskar magical girl-konceptet, att vara en stark flicka”, säger Pastelbat. Alla sakerna är handgjorda av henne, och för den som vill köpa egna pins och andra smycken finns alltsammans till försäljning på Pastelsbats webbaffär eyecandy.storenvy.com.

S.A.R.Z. spelbar

”Här [på ConFusion] är det en yngre publik, som mer uppskattar kortare spel som inte är så spelmekaniskt tunga”, säger Kalle Wong. Foto: Sanna Pandan Andersson.

”Här [på ConFusion] är det en yngre publik, som mer uppskattar kortare spel som inte är så spelmekaniskt tunga”, säger Kalle Wong. Foto: Sanna Pandan Andersson.

Även S.A.R.Z. spelbar fanns på plats, och erbjöd besökare möjligheten att spela olika kortspel och brädspel. Kalle Wong, som var en av arrangörerna, berättar att det är skillnad på ett animekonvent som detta, jämfört med de spelkonvent som de också åker till.

”Här är det en yngre publik, som mer uppskattar kortare spel som inte är så spelmekaniskt tunga”, säger Wong. ”Man märker också att de gillar intrigspel, till exempel relationsspel där man lär känna folk i gruppen”, fortsätter han. Som exempel nämner han spelen Orangino, Maffia och Resistance.

Cosplaytävling

Från vänster: Anton Lundahl som Zabusa från Naruto och Emilia Hjalmarsson son Inu-Yasha från Inu-Yasha. Foto: Sanna Pndan Andersson.

Från vänster: Anton Lundahl som Zabusa från Naruto och Emilia Hjalmarsson son Inu-Yasha från Inu-Yasha. Foto: Sanna Pndan Andersson.

Det sista vi hinner med att göra är att se den stora cosplaytävlingen, där deltagarna visar upp sina egensydda kläder i teaterliknande sketcher, med tydlig anknytning till japansk anime och manga.

Det är uppenbart att den som har läst dessa tecknade serier, eller sett filmerna, också har störst behållning av showen.

I juryn satt det tre domare med bakgrund inom cosplay som satte poäng på deltagarna i tävlingen.