Generic filters
Exact matches only

Fakta

Spirou – Den kompletta samlingen 1969–1972 Spirou – Den kompletta samlingen 1969–1972
Av: Författare: Jean-Claude Fournier
Tecknare: Jean-Claude Fournier
Omfång: 170 sidor i färg
Format: 300 x 220 mm
Utgivare: Mooz Förlag
Utgivningsår: 2016
Språk: Svenska
ISBN: 9789187871238
Betyg:

Spirou – Den kompletta samlingen 1969–1972

Böcker

Det dansk-svenska förlaget Mooz fortsätter utgivningen av samlingsvolymer med den klassiska franska serien Spirou, som ett komplement till samlingarna med seriens glansperiod av och med skaparen André Franquin som Egmont tidigare gett ut.

Denna volym innehåller de tre första albumserierna av Franquins efterträdare, den då unge och oerfarne Jean-Claude Fournier. Att ta över efter den erkände mästaren var troligtvis ingen enkel uppgift och det är ärligt talat ganska valhänt till att börja med, men tar sig efter hand.

Spirou är en klassisk äventyrsserie om en oförvägen hjälte och hans vän, journalisten Nicke, deras ekorre Spip och ett färgstarkt galleri av bifigurer, som upplever fantastiska äventyr. Fournier introducerar i dessa album egna tillägg till listan av bifigurer, som den underfundige japanske trollkarlen Itoh Kata och den ondskefulla organisationen Triangeln, där alla medlemmar är numrerade efter deras hierarkiska position. Berättelserna blir under Fournier, i sann 70-talsanda lite mer vardagsnära, med färre exotiska länder och science fiction-inspirerade inslag jämfört med Franquins serier.

Precis som den förra volymen dras denna samling ner av undermålig korrläsning och faktagranskning, och den danska förlagan lyser igenom i namngivningen på figurer etc. Trots detta bör boken finnas i alla seriösa seriesamlingar, då den utgör en del i kronologin av en av världens mest framgångsrika och underhållande serier.

[Texten publicerades ursprungligen på fredrikstromberg.com 2016-06-09 och återges med skribentens tillstånd.]