Generic filters
Exact matches only

Fakta

Spirou – Den kompletta samlingen 1984–1987 Spirou – Den kompletta samlingen 1984–1987
Av: Författare: Tome
Tecknare: Janry
Omfång: 212 sidor i färg
Format: 300 x 220 mm
Utgivare: Mooz Förlag
Utgivningsår: 2016
Språk: Svenska
ISBN: 978-91-87871-18-4
Betyg:

Spirou – Den kompletta samlingen 1984–1987

Böcker

Förlaget Mooz fortsätter utgivningen av samlingsvolymer med den klassiska franska barn- och ungdomsserien Spirou. Denna volym innehåller tre album från mitten av 1980-talet av Tome och Janry. Detta skaparteam är tydliga arvtagare till den store mästaren bland Spirou-tecknare, André Franquin, både vad gäller teckningarna som har samma slängiga, fartfyllda stil, och historierna, som ofta anknyter till Franquins figurer och berättelser.

I denna volym återfinns till exempel en historia i vilken en figur som ser precis ut som en av Franquins bifigurer, greve Champignac, men som visar sig vara hans ättling från framtiden. Tome och Janry skapar också egna figurer, som den ständigt otursförföljde maffiabossen Don Cortizone, som dyker upp i serien Spirou i New York, ett av de bästa albumen sedan seriens glansperiod på 50-och 60-talen.

Boken innehåller ett långt förord med fakta om albumen och deras skapare, något som förhöjer läsningen och ger en historisk fond mot vilken serierna kan förstås. Tyvärr dras denna volym, som de tidigare i denna serie, ner av undermålig faktagranskning och korrekturläsning. Trots detta är det här en bok som bör finnas i seriösa seriesamlingar, då serierna tillhör de bättre i den klassiska fransk-belgiska humoristiska äventyrsgenren.

[Texten publicerades ursprungligen på fredrikstromberg.com 2016-06-15 och återges med skribentens tillstånd.]