Generic filters
Exact matches only
  • Nyheter
Omslaget till DC: The New Frontier Absolute Edition. Bild Darwyn Cooke. Copyright DC Comics.
  • Nyheter
I maj i år gick Darwyn Cooke bort, endast 53 år gammal, efter en kort tids kamp mot cancer. Hans serieproduktion var egentligen inte särskilt omfattande, men hans stil var omisskännlig. Mest känd är han för sin omdaning av Catwoman och nostagidoftande DC: The New Frontier.
Darwyn Cooke på New York Comic Con i oktober 2013. Foto: Luigi Novi. © Luigi Novi / Wikimedia Commons.

Darwyn Cooke på New York Comic Con i oktober 2013. Foto: Luigi Novi. © Luigi Novi / Wikimedia Commons.

Darwyn Cooke föddes i Kanada 1962. Seriedebuten kom redan 1985 i New Talent Showcase nr 19 (grovt förenklat DC Comics amerikanska version av Svenska Serier), men resultatet blev magert och han arbetade därför i tidningsbranschen i 15 år med design, grafik och liknande. I slutet av 1990-talet gav han sig in i amerikanska animationsbranschen och arbetade TV-serier som Batman: The Animated Series, Superman: The Animated Series, Batman Beyond och Men in Black: The Series tillsammans med bland annat Bruce Timm.

Animationsjobben hjälpte honom att få en en fot i seriebranschen igen, och han gjorde småjobb för både Marvel och DC i en lättsam stil som var tydligt inspirerad av animationen. 2001 omdanade Cooke och författaren Ed Brubaker figuren Catwoman och gav henne den nu så kända läderdräkten med pilotglasögon. 2004 kom så Cookes magnum opus, DC: The New Frontier – en miniserie satt i en alternativ verklighet med förlagets klassiska superhjältar som belönades med bland annat Eisner Awards och Harvey Awards. (Serien blev för övrigt tecknad film under namnet Justice League: The New Frontier 2008.)

catwoman av cooke

Cooke var med och tuffade till Catwoman. Copyright DC Comics.

Hans retrostil kom också väl till pass när han 2006–2007 tecknade han The Spirit för DC Comics. Cooke var också inblandad i två av de kritiserade prequel-serierna till Alan Moores klassiska Watchmen 2012. Uppståndelsen och polariseringen kring detta tog honom uppenbarligen på sängen, men i en intervju samma år menade Cooke att allt fått för stora proportioner. ”Vi pratar en serietidning här. Det är inte som om vi bränner Koranen.”

Darwyn Cookes sista stora verk var en serie adaptioner av Richard Starks böcker om Parker för IDW Publishing.

Han avled 14 maj 2016.

* Läs B&B:s recension av Batman: Ego av Darwyn Cooke här.