Generic filters
Exact matches only

Fakta

Username: Evie Username: Evie
Av: Författare: Joe Sugg (intrig), Matt Whyman
Tecknare: Amrit Birdi
Färgläggare: Joaquin Pereyra
Textare: Mindy Lopkin
Omfång: 192 sidor i färg
Utgivare: Running Press
Utgivningsår: 2015
Språk: Engelska
Utgivningsland: USA
Klassifikation: Science fiction
ISBN: 978-0-7624-6010-6

Username: Evie

Böcker

Joe Sugg är tydligen någon sorts YouTube-personlighet, en vloggare eller videobloggare som det också kallas. Det är han som stoltserar med namnet på bokens framsida, men omfattningen av hans inblandning är ytterst oklar för mig eftersom det egentligen är andra som skrivit och tecknat själv serien. Det verkar dock som om Joe Sugg hittat på själva intrigen och figurerna, och det är väl vackert så. Det är nyttigt att känna sina egna begränsningar, men jag tycker nog att man kunnat bereda medskaparna mera utrymme.

Huvudpersonen Evie mobbas i skolan och har det inte så lätt hemma heller. Hennes pappa är döende och bryr sig bara om sitt arbete. När pappan dör får Evie bo hos sin kusin Mallorys familj, men tjejerna kommer inte överens särskilt bra. En dag upptäcker Evie att pappan har skapat en virtuell verklighet åt henne i en annan dimension, en sorts fristad. Och allt är frid och fröjd tills Mallory också hittar dit. Hennes negativa attityd påverkar omgivningen och paradiset blir snart rena helvetet …

Själva historien skulle mycket väl kunna göra sig bra som nästa stora ungdomsfilm. Troligen bättre än den gör sig som serie – såväl teckningar som manus hade mått bra av att slipas lite till. Berättelsen är inte särskilt originell, men den är lättläst, hyfsat spännande och tydligt förankrad i modern ungdomskultur och -vardag med företeelser som bland annat nätmobbning. Själv påminns jag om såväl The Walking Dead som Alena och de två olika serierna som delar namnet Dödsspelet. Fast mindre blodigt då.

Målgruppen för denna seriebok är troligen i yngre tonåren, men hos mig lämnar serien inga bestående intryck.

Utdrag ur Username: Evie. Bild: Amrit Birdi.

Utdrag ur Username: Evie. Bild: Amrit Birdi.