Generic filters
Exact matches only

Fakta

Blårockarna: Gömstället Blårockarna: Gömstället
Av: Författare: Raoul Cauvin
Tecknare: Willy Lambil
Omfång: 52 sidor i färg
Format: Häftad, mjuka pärmar
Utgivare: Mooz Förlag
Utgivningsår: 2015
Språk: Svenska
Utgivningsland: Sverige
ISBN: 9789187871092
Betyg:

Blårockarna: Gömstället

Böcker

Blårockarna tillhör mina favoriter bland de traditionella fransk-belgiska albumserierna, och det är därför trevligt att se att de numera åter igen utkommer på svenska, tack vare det danska förlaget Mooz/Zoom.

Detta är det 38:e albumet i serien och tecknaren Lambil är precis lika stilsäker som alltid i sin lite mer realistiska version av den dynamiska Marcinelle-stilen. Ibland känns det dock som om manusförfattaren Cauvin tappat lite av stinget med åren. I just detta album håller han dock måttet, med råge. En batalj mellan nord- och sydstatssoldater kontrasteras med en utdragen barnafödsel. Liv och död. Detta har naturligtvis gjorts förr, men Cauvin får till precis rätt balans mellan trams och allvar. Det pacifistiska slutet är också en riktig höjdare.

Är det något jag vill klaga på så är det avsaknaden av en sida eller två om de historiska händelser och personer som legat till grund för historien. Cauvin utgår nästan alltid från historiska fakta när han skriver sina manus, och att få ta del av dem hade förhöjt läsupplevelsen och ökat användbarheten av albumet i pedagogiska institutioner som skolor och bibliotek.

[Texten publicerades ursprungligen på fredrikstromberg.com 2016-07-12 och återges med skribentens tillstånd.]