Generic filters
Exact matches only
  • Nyheter
  • Nyheter
Det har länge varit sparsmakat med superhjälteserier på svenska, men nu finns det indikationer på att detta kan vara på väg att förändras med nya utgåvor från Egmont och en helt ny aktör på marknaden.

Superhjälteserierna har alltid haft sin publik i Sverige, även om genren aldrig varit lika förhärskande som i USA. Superman och Batman (eller Stålmannen och Läderlappen som de kallats på våra breddgrader) från DC Comics kom tidigt till Sverige, men fick snart se sig omsprungna av Marvelserier som Spider-Man och X-Men under 1980- och 90-talet. DC-serierna har lyst med sin frånvaro under de senaste 15 åren (med undantag för någon engångsutgåva) medan den sista Marveltidningen lades ner 2013.

Batman Antologi, utgiven 2016. Copyright DC Comics.

Men under det senaste året har det funnits indikationer på att något är på väg att förändras. Egmont gav förra året ut en prestigeutgåva av klassiska DC/Vertigo-serien The Sandman av Neil Gaiman och har under våren gett ut leksakstidningen Justice League Unlimited baserad på en tecknad TV-serie samt actiontidningen Litium med bland annat New 52-serien Constantine (tidigare mer känd som Hellblazer). Den kanske finaste utgåvan från Egmont denna vår är troligen Batman Antologi – 20 legendariska berättelser med mörkrets riddare, en tegelsten på över 300 sidor med serier från figurens hela historia.

Men kanske ännu mera spännande är de obekräftade rykten som säger att en ny utländsk aktör kan vara på väg in på den svenska marknaden för att ge ut superhjälteserier från både DC och Marvel. Sist något liknande hände var när danska förlag grundande dotterbolagen Cobolt och Mooz och breddade den fransk-belgiska utgivningen rejält. Tiden får utvisa om det verkligen blir något av en sådan satsning på superhjälteserierna och vem som i så fall kommer att stå bakom den.