Generic filters
Exact matches only

Fakta

Rocky volym 30: Rocky borde hoppa Rocky volym 30: Rocky borde hoppa
Av: Författare: Martin Kellerman
Tecknare: Martin Kellerman
Omfång: 154 sidor i färg
Format: 215 x 159 mm, hårda pärmar
Utgivare: Kartago Förlag
Utgivningsår: 2016
Språk: Svenska
Utgivningsland: Sverige
ISBN: 978-91-75151-17-5

Rocky volym 30: Rocky borde hoppa

Böcker

Egentligen finns det kanske inte så mycket nytt att säga om Rocky som inte redan sagts.
Jo! Att han gillar att sova i våningssängar; det har jag nog tidigare missat.

Volym 30 av Martin Kellermans livsverk har en lika dyster och suggestiv titel som sitt omslag. Tar Rocky livet av sig i boken, undrar ni? Jag vill inte spoila nåt men jag kan åtminstone säga att… nej, det gör han inte.

Annars är allt som vanligt. Varken mer eller mindre. Rocky flyter fortfarande på och bjuder på sig själv och oftast är det inte svårt att rycka på mungipan – en stripp skrattade jag faktiskt högt åt trots att jag satt ensam hemma och läste den.

Första halvan av albumet utspelas i Stockholm och det filosoferas på så skilda ställen som barer, kyrkogårdar och balkonger – gärna i sällskap med öl och vin. En sak som slår en är att den ende som Rocky tycks umgås med i huvudstaden är apan Igge. Denne figur är med (även indirekt) i två tredjedelar av albumet vilket gör att han nästan borde tituleras Rockys sidekick.

Sin vana trogen bjuder Kellerman också läsarna på två resor. Den första går till Thailand dit Rocky reser som sällskap till råttan Klasse och dennes sambo och två små barn. Det här är albumets höjdpunkt och en av dess strippar hänger på mitt eget kylskåp där Rocky gör en fyndig betraktelse över vad det innebär att vara vän till föräldrar.

Andra resan går till fjällen och är också sviten som avslutar albumet. Det är under den här resan, som Rocky gör ensam (eftersom Igge fick förhinder), som jag för första gången på länge känner vemod för figurens situation – jag gillar ju Rocky som ensamvarg men i fjällen känns hans liv så… isolerat. Semesterns och albumets sista två strippar försöker råda bot på det men känns inte trovärdiga. Inte för att jag tror eller kräver att Rocky är en serie som följer Martin Kellermans vardag till 100 %, men just de här känns för mycket som ett önsketänkande.

Men annars är, som sagt, allt som vanligt.

Utdrag ur Rocky volym 30. Bild av Martin Kellerman. Copyright upphovsmannen.

Utdrag ur Rocky volym 30. Bild av Martin Kellerman. Copyright upphovsmannen.