Generic filters
Exact matches only
  • Nyheter
Huvudpersonerna i Preacher. Bild: Steve Dillon. Copyright: DC Comics.
  • Nyheter
Den brittiske serietecknaren Steve Dillon avled hastigt den 22 oktober 2016, blott 54 år gammal. För den breda massan är han mest känd från serier som Hellblazer, Preacher och Punisher. När han dog var han sju nummer in på den senaste utgåvan av Punisher tillsammans med Becky Cloonan.
Foto av Steve Dillon från 2015. Fotograf: Anthonydillon. Bilden hämtad från Wikipedia under licenserna GNU Free Documentation License, Version 1.2 och/eller Creative Commons Attribution-ShareAlike license version 3.0, 2.5, 2.0, och 1.0.

Steve Dillon 2015. Fotograf: Anthonydillon. Bild från Wikipedia (GNU Free Documentation License, Version 1.2).

Steve Dillon föddes i Luton den 22 mars 1962. Som tonåring började han teckna serier och blott 16 år gammal fick han sitt första betalda uppdrag för Marvel UK på Hulk Weekly. Därefter följde även jobb för de klassiska brittiska serietidningarna 2000 AD och Warrior innan han upptäcktes av amerikanska DC Comics vuxenetikett Vertigo i slutet av 1980-talet. För Vertigo arbetade han med Skreemer, Animal Man och Hellblazer, men det verkligt stora genombrottet kom på den moderna klassikern Preacher tillsammans med Garth Ennis 1995–2000.

Dillon lockades vid sekelskiftet över till Marvel Comics, där han utöver kortare sejourer på Wolverine och Thunderbolts tecknat ett flertal miniserier och reguljära serietidningar med Punisher. I våras återvände Dillon som tecknare på den nya Punisher-titel som skrevs av Becky Cloonan, en serie som blivit en framgång hos både kritiker och läsare. Upplägget var här något annorlunda än tidigare – Becky Cloonan beskrev under Uppsala Comix i våras Punisher som en mystisk naturkraft – eller snarare skräckfilmsmonster – som slog ner på skurkarna från ingenstans.

Steve Dillons skiss av Punisher för serien han gjorde med Becky Cloonan 2016. Copyright: Marvel Comics.

Steve Dillons skiss av Punisher för serien han gjorde med Becky Cloonan 2016. Copyright: Marvel Comics.

Brodern Glyn Dillon är även han serietecknare med serier som Shade, the Changing Man, Egypt och The Nao of Brown på meritlistan, men han har på senare år jobbat mycket med design för filmer som Star Wars: The Force Awakens och Rogue One. Det var Glyn som 22 oktober meddelande att Steve dött på sociala medier, och enligt dödsrunan i New York Times uppger forne kollegan Garth Ennis att dödsorsaken var brusten blindtarm som tyvärr avfärdats som matförgiftning.

Kollegorna sörjer givetvis hans bortgång. Warren Ellis skrev på Twitter att ”Steve var en gigant och jag kommer att sakna honom”. Becky Cloonan skrev ett längre inlägg på Facebook, där hon bland annat skrev följande:

Att få jobba med en sådan legend under det senaste året har varit en av höjdpunkterna i min seriekarriär. Preacher ändrade allt för mig när jag var ung – den ändrade hela min uppfattning om vad serier kunde vara. Det var en ära att få skriva Punisher åt honom och jag tycker på fullaste allvar att han gjorde några av de bästa sidorna under sin karriär där.

Hellblazer tecknad av Steve Dillon. Den här versionen har vi på svenska sett i titlar som Hellblazer och Magnum Comics. Copyright: DC Comics.

Hellblazer tecknad av Steve Dillon. Den här versionen har vi på svenska sett i titlar som Hellblazer och Magnum Comics. Copyright: DC Comics.