Generic filters
Exact matches only
  • Nyheter
Batman of Cumbria lugnar barnen i oktober 2016.
  • Nyheter
Trenden med mördarclowner har gett upphov till en märklig motreaktion: män som klär ut sig till Batman för att bekämpa dem.

Under hösten har det strömmat in rapporter i massmedia om incidenter med otäcka clowner över hela världen. Det finns rapporter om clowner som stått vid vägar, utanför hus och som försökt locka med sig barn in i skogen. Dessutom har det också funnits rapporter om människor som blivit jagade av hotfulla clowner eller rent av skadade, som i Varberg, där en ung man säger sig ha blivit knivskuren av en ”mördarclown”.

Trenden började i USA och har gradvis spridit sig över världen. En möjlig förklaring som saluförts är att det rör sig om en udda marknadsföringskampanj för en skräckfilm – till exempel nyinspelningen av Stephen Kings Det – men filmbolagen nekar och det finns i övrigt inga belägg för den teorin. Troligen är det en blandning av efterapare som blivit inspirerade av rapporter på sociala medier, en gammal hederlig vandringssägen och lite masspsykos. I en intervju med Upsala Nya Tidning 2016-10-29 avfärdar etnologen Agneta Lilja clownrapporterna som samma typer av historier som förekom under häxprocesserna på 1600-talet: ”[H]ar det verkligen hänt? Känner du någon som sett dem? Clownen är en gränsfigur som man inte riktigt vet var man har. Det går inte att artbestämma honom. Men han passar bra in i en orolig tid.”

Utomjordiska mördarclowner från Hulk nummer 271 (1982). Bild av Sal Buscema. Copyright Marvel Comics.

Utomjordiska mördarclowner från Hulk nummer 271 (1982). Bild av Sal Buscema. Copyright Marvel Comics.

Hur det än förhåller sig med sanningshalten är det många barn och unga som tagit intryck av clownhysterin och man har på sina håll i Sverige infört förbud att klä ut sig till clown på Halloween-firanden. I den angolosaxiska världen har clownhysterin resulterat i en märklig motreaktion: ett flertal män har klätt ut sig till Batman för att patrullera gatorna och lugna barnen.

Först ur var Whitehaven i det brittiska grevskapet Cumbria, där ”Batman” spelade in en video i mitten av oktober där han försäkrade världens alla barn om att han tagit hand om clownerna och varnade alla som försökte skrämma barn. Det cirkulerar också en bild där denne Batman jagar en clown, men det oklart om den är arrangerad eller inte. Det visade sig att denne Batman var en anonym representant för Cumbria Superheroes, ett lokalt maskeraddräktsföretag, men initiativet fått önskad effekt på många barn enligt inlägg på sociala medier.

Heath Ledger som Jokern

Är detta ledaren för mördarclownerna? Heath Ledger som Jokern i The Dark Knight.

Någon vecka senare hade The Mirror ett reportage om byggnadsarbetaren Garry Bedford i Leeds som lagt ut 1 000 pund på en Batman-dräkt för att ta foton och sedan upprättat en telefonlinje dit barn kan ringa för att prata med Batman och bli lugnade. Tydligen lär Bedford försäkra barnen om att clownerna är en lätt match för honom eftersom han redan fångat deras ledare, Jokern.

Lagom till Halloween-helgen lade så polisen i Fairport utanför New York upp en bild av deras senaste partner i kampen mot clownerna – Batman! Enligt inlägget ska Batman ha fått en egen polisbil för att kunna patrullera gatorna i jakten på Jokerns clownkumpaner. Ja, det är väl ingen vild gissning att det rör sig om en vanlig polis med en Batman-mask …

Polisen i Fairport lär ha tagit hjälp av Batman. Bild från Facebook 2016.

Polisen i Fairport lär ha tagit hjälp av Batman. Bild från Facebook 2016.