Generic filters
Exact matches only

Mangazin

Fanzin

Mangazin
Av: Olika skapare
Omfång: 28 sidor
Format: A4 (beskuren)
Hemsida: Serieskolankvarnby.weebly.com

På Serieskolan i Malmö produceras det i vanlig ordning fanzin på löpande band. Den senaste (eller i varje fall senast inskickade) kollektiva utgåvan heter Mangazin, och består av några förstaårsstudenters samlade mangaexperiment. Vad jag kan minnas av klassens första gemensamma fanzin (se tidigare recension) är det få av studenterna som i vanliga fall tecknar manga, eller ens särskilt mangainfluerat. Så för flera inblandade har detta experiment nog handlat om att gå en bra bit utanför sin comfort zone. Resultaten är vad man kan förvänta sig – olika lyckade.

Serierna som fungerar bäst är de där tecknarna inte i onödan har försökt ta ut maximala manga-svängar stilmässigt, utan fokuserat mest på layouten och berättartekniken i övrigt. Max Björkmans serie i slutet (eller början, beroende på vilken ände av fanzinet man inleder läsningen från!) känns i lagom grad manga-aktig med sitt rut-upplägg, japanska läsriktningen och de något överdrivna ”specialeffekterna”, alltmedan den vanliga, fullt fungerande teckningsstilen är intakt.

Den mest minnesvärda, och även läckrast tecknade, serien är WatchTVforever (ja, sammanskrivet) av Linus Almroth. Dess otippade genresammanslagning och bisarra humor lovar mycket.

Ett plus i kanten blir det för det behagligt grova, i fanzinsammanhang ovanliga pappret på inlagan!

Henri Gylander

mangazin_sidaUr WatchTVforever av Linus Almroth