Generic filters
Exact matches only
  • Nyheter
MAD:s logotyp från 1954.
  • Nyheter
2016 var ett år då många celebriteter dog. Under året gick hela tre MAD-tecknare ur tiden. Vi tittar närmare på John Caldwell, Jack Davis och Don Edwing.

John Caldwell

Utdrag ur John Caldwells första serie för MAD.

Utdrag ur John Caldwells första serie för MAD.

Den 21 februari 2016 avled MAD-tecknaren John Caldwell efter en kortare tids sjukdom (dödsorsaken var cancer i bukspottskörteln). Han föddes den 23 mars 1946 och försörjde sig som kartritare innan han gick över till att teckna skämtteckningar och reklam. 1978 började han göra regelbundna jobb för MAD och fick snabbt smeknamnet ”Hammerhead” internt. Utöver MAD blev han också publicerad i Playboy, New Yorker, Wall Street Journal, Reader’s Digest och Harvard Business Review samt designade gratulationskort. 1985–89 hade han en syndikerad skämtteckning med namnet Caldwell, och han betraktas allmänt som mycket framgångsrik inom sitt gebit. Han blev 69 år.

Jack Davis

Den 27 juli 2016 avled MAD-tecknaren John Burton ”Jack” Davis, Jr. efter en stroke, 91 år gammal. Han föddes den 2 december 1924 i Atlanta. Redan som tolvåring fick han sin första skämtteckning pubblicerad på brevsidorna i en serietidning, och därefter rullade det på med illustrationer till skoltidningen och flottans tidning under värnplikten. Tidigt i karriären tuschade han dagspresserierna Mark Trail och The Saint (Helgonet) och gjorde en egen serie med namnet Beauregard. Under tidigt 1950-tal började han frilansa för förlaget EC Comics på krigs- och skräcktitlar som bland annat Tales from the Crypt, The Haunt of Fear, Frontline Combat ochTwo-Fisted Tales. 1952 var han en av de första tecknarna som handplockades till MAD och han kom att arbeta för tidningen i många år.

Davis har även designat filmaffischer, skivomslag (åt Johnny Cash) och ett frimärke. Han arbetade långt upp i ålderdomen och drog sig tillbaka 2014, flerfaldigt prisbelönt.

En längre nekrolog om Jack Davis finns hos Toppraffel.

Denna bild av Jack Davis förekom ofta i 1950-talets debatt om seriers skadliga inverkan på ungdomen.

Denna bild av Jack Davis förekom ofta i 1950-talets debatt om seriers skadliga inverkan på ungdomen.

Don Edwing

Den 26 december 2016 gick den trogne MAD-tecknaren Don ”Duck” Edwing ur tiden. Han kom att jobba för tidningen till och från under nära nog 60 år, men har även arbetat direkt för den svenska marknaden. Don Edwing föddes 1934 i New York och började teckna i tidig ålder, men det var först i början av 1960-talet som han kunde börja försörja sig som skämttecknare. 1962 inledde han sitt långvariga samarbete med MAD, där legenden Don Martin kom att bli något av en mentor för honom. Edwing gjorde sig känd för sin sjuka och inte alltför sofistikerade humor, några av hans mest välkända serier utspelas i fängelsehålor. Kring 1988 tog han också över serien X & Y (Spy vs. Spy) efter skaparen Antonio Prohas. Edwing drog sig tillbaka runt 2012 på grund av hälsoskäl.

Utöver MAD gjorde han även jobb för HelpThe Saturday Evening Post och Playboy samt tecknat dagspresserierna Horace and Buggy (med Paul Coker) och Frank and Ernest. För den svenska marknaden har han även gjort några kortare serier för Herman Hedning-tidningen. Dessutom designade han enarmade banditer!

Edwings egen presentation av sig själv från National Cartoonists Societys webbplats.

Edwings egen presentation av sig själv från National Cartoonists Societys webbplats.