Generic filters
Exact matches only
  • Nyheter
Utdrag ur Frankenstein av Bernie Wrightson.
  • Nyheter
Det var den 30 januari som Bernie Wrightsons fru Liz tillkännagav på Facebook att Bernie nu pensionerar sig. Efter en långdragen kamp mot en hjärntumör har han tyvärr tappat många av sina finmotoriska färdigheter. Wrightson är för svenska läsare mest känd för sina skräckserier, främst då Swamp Thing (Träskmannen på svenska).

Det var sommaren 2014 som tecknaren Bernie Wrightson drabbades av en serie slaganfall och fick ställa in många av sina framträdanden på olika seriemässor. I december samma år opererade man bort en hjärntumör och under 2015 genomgick han strål- och cellgiftsbehandling. I november 2016 kom cancern tillbaka och Wrightson genomgick ännu en operation. I sviterna av denna behandling har Wrightson nu beslutat sig för att gå i pension, 68 år gammal. Han har tappat mycket av finmotoriken på vänster sida av kroppen, men kan fortfarande signera sina litografier.

Det var i slutet av 1960- och början av 1970-talet som Bernie Wrightson gjorde sig ett namn i amerikanska seriebranschen. Han tecknade serier för skräckantologier för både Marvel och DC Comics, men det stora genombrottet kom 1972 på Swamp Thing.1974 gick han över till Warren Comics och fortsatte teckna både nya skräckhistorier och adaptioner av klassiska författare som Poe och Lovecraft. Utöver ströjobb och omslag har Wrightson gjort många bokillustrationer åt bland annat Stephen King. I en klass för sig räknas hans illustrationer till klassikern Frankenstein.

Under hösten 2016 startade Nakatomi en Kickstarter-kampanj till förmån för Wrightson, med signerade litografier från projektet Cycle of the Werewolf, som han gjorde tillsammans med Stephen King. (De gjorde även serien Creepshow tillsammans, finns utgiven i albumform på svenska.) Information om Wrightsons karriär och webbutik finns på berniewrightson.com.

Vi blickar tillbaka på hans karriär med ett antal omslag hämtade från Grand Comics Database:

Omslaget till Swamp Thing nr 5 av Bernie Wrtightson. Copyright: DC Comics.

Omslaget till Swamp Thing nr 5 av Bernie Wrightson. Copyright: DC Comics.

Omslaget till Kong the Untamed nr 1 av Bernie Wrtightson. Copyright: DC Comics.

Omslaget till Kong the Untamed nr 1 av Bernie Wrightson. Copyright: DC Comics.

Omslaget till Creepshow. Bild av Bernie Wrightson. Copyright: Stephen King(?).

Omslaget till Creepshow. Bild av Bernie Wrightson. Copyright: Stephen King(?).

Omslaget till Batman: The Cult nr 1 av Bernie Wrtightson. Copyright: DC Comics.

Omslaget till Batman: The Cult nr 1 av Bernie Wrightson. Copyright: DC Comics.

Omslaget till Punisher P.O.V. nr 1 av Bernie Wrightson. Copyright: Marvel Comics.

Omslaget till Punisher P.O.V. nr 1 av Bernie Wrightson. Copyright: Marvel Comics.

Frankenstein av Bernie Wrightson. Copyright upphovsmannen/Dark Horse.

Frankenstein av Bernie Wrightson. Copyright upphovsmannen/Dark Horse.