Generic filters
Exact matches only
  • Nyheter
  • Nyheter
Rolf Classon, mångårig förläggare på Kartago tillkännagav idag att han går i pension och ersätts av serieskaparen Nina Hemmingsson.

Rolf Classon har länge varit en centralfigur inom den svenska seriebranschen. 1979 grundade Rolf Classon alternativserietidningen Galago tillsammans med Olle Berg och Kerold Klang, en tidning som blivit något av en institution i Seriesverige och gett flera generationer av alternativserieskapare ett forum. Tidningen drevs först av en förening och senare Tago förlag under Classons ledning. Vid sidan av Galago gav förlaget även ut seriealbum av Charlie Christensen, Joakim Pirinen, Ulf Lundkvist, Lena Ackebo, Max Andersson med flera. 1993 köptes Tago upp av Atlantic Förlags och slutade existera som egen enhet 1997. 1998 övertogs Galago av Ordfront och Classon arbetade vidare som frilansredaktör fram till 2004, då han på allvar körde igång utgivningen på egna förlaget Kartago. Förlaget köptes sedermera upp av Schibstedt och ingår sedan 2010 i Bonnierägda Bokförlaget Semic.

Den 15 mars tillkännagav Rolf Classon på Facebook att han tänker pensionera sig och överlåta stafettpinnen som förläggare på Kartago till serieskaparen Nina Hemmingsson. Inga detaljer är ännu kända för Bild & Bubbla, men Classon kommer till viss del att fortsätta frilansa för förlaget.