Generic filters
Exact matches only

Fakta

Jenny Haniver Jenny Haniver
Av: Författare: Tuomas Tiainen
Tecknare: Tuomas Tiainen
Omfång: 196 sidor i svartvitt
Format: 215 x 215 mm, hårda pärmar
Utgivare: Dead Genesis
Utgivningsår: 2016
Utgivningsland: Finland
ISBN: 978-952-5783-23-0

Jenny Haniver

Böcker

Ordlöst finskt album om en torkad fiktiv vattenvarelses öden och äventyr.

Det räcker inte bara att bläddra igenom detta album för att helt greppa innebörden av det som händer. Att googla på titeln Jenny Haniver ger några nycklar. En Jenny Haniver var (är?) en sorts falsk fantasivarelse som skapats av en torkad rocka eller liknande vattenlevande varelse. Detta var business förr i tiden. Fattiga fiskare drygade ut kassan genom att sälja torkade ”monster” till sjömän och resenärer. Även sjömunken (ett annat sagoväsen) tros ha varit en Jenny Haniver.

I albumet interagerar ett antal människor i den moderna rationella storstaden med olika Jenny Haniver (eller om det nu är samma?). Element från 1500-talets idévärldar lever kvar i de sterila moderna miljöerna, som kanske inte är så sterila … Det fanns, som sagt, en sjömunk. Och i det avsnitt som utspelar sig i kyrkan ser prästen också ut som en Jenny Haniver. Nu är det nog dags att dra in två andra mytiska figurer som genomsyrar den västerländska kulturen. Dels Jesuskulten, som ju hade en fisk som sin symbol, dels Cthulhu som är någon sorts ond gud (från Lovecrafts universum) som samtidigt är en fisk.

Det är svart, vitt, vilt och lite grann som det Max Andersson tecknade i Galago på 1980-talet. Inte lika rent dock. Tuomas Tiainen blandar in mer grått i det svarta och vita. Penseldrag med halvtorr pensel. Inklistrade foton. Det finns nog lite spår av amerikansk underground i Tiainens stil också.

Utdrag ur Jenny Haniver av Tuomas Tiainen. Copyright upphovsmannen.

Utdrag ur Jenny Haniver av Tuomas Tiainen. Copyright upphovsmannen.