Generic filters
Exact matches only

Flight

Fanzin

Av: Viktor Jäderlund
Omfång: 16 sidor
Format: A5
Pris: Uppgift saknas
Kontakt: viktor.jaderlund@gmail.com
Hemsida: www.deafca.com

Viktor Jäderlund har under senare år väckt en del uppmärksamhet med serier som handlar om livet som döv, något han själv har livslång erfarenhet av. Till dessa hör humoristiska ”Dövas dassbok” nr.1&2 samt den historiska och delvis politiska ”Seger – en dövhistorisk seriebok”. I fanzinet ”Flight” provar Jäderlund sina vingar (ursäkta göteborgshumorn, please!) inom ett mer konstnärligt men samtidigt actionspäckat uttryckssätt.

Trots att det uppenbart handlar om ett experiment inom såväl berättelse som form, ror Jäderlund hem serien med starkt imponerande proffsighet och självsäkerhet. De realistiskt och mycket läckert tecknade bilderna sprudlar av uttryck och dynamisk rörelse. Perspektiven skiftar ständigt i gestaltandet av de två propellflygplanen och deras piloter med mord i blicken, i den milda grad att man nästan blir yr av läsandet – lite av en filmisk upplevelse faktiskt. Det minst sagt överraskande slutet påminner oss bitterljuvt om livets oförutsägbarhet, och gör serien dessutom till en härlig liten HBTQ-statement.

Bara att lyfta på hatten och önska sig fler, och varför inte längre, Viktor Jäderlund-alster i samma anda.

Henri Gylander

flight_utdrag