Generic filters
Exact matches only
  • Nyheter
ETC hade anordnat en alternativ bokmässa i ett tält på Heden, i protest mot Nya Tiders medverkan på den ordinarie Bokmässan. Foto: Malinda Lindmark.
  • Nyheter

Här följer Malinda Lindmarks personliga reportage från årets Bokmässa i Göteborg. Som vanligt fyllt med möten och foton. Fotografierna är tagna av Malinda Lindmark och Malin Björk.

Årets bokmässa påminde inte om någon annan. För det första bestod den av två mässor, den vanliga på Svenska mässan och tidningen ETC:s egna alternativa bokmässa på Heden, som arrangerades som en protest mot att den högerextrema tidningen och webbsidan Nya Tider fick ställa ut på Bokmässan i år. I en artikel från Göteborgs-Posten beskrivs Nya Tiders sympatisörer som högerextremister och motståndare till yttrandefrihet, och därför har hela 127 författare bojkottat årets bokmässa.

Utöver Nya Tiders medverkan på Bokmässan var det också många som protesterade mot att Nordiska Motståndsrörelsen fått demonstrationstillstånd samma helg. De fick dock inte tåga förbi själva mässan. Här förbereds en kärleksmanifestation mot nazism vid Heden samma helg. Foto: Malinda Lindmark.

Utöver Nya Tiders medverkan på Bokmässan var det också många som protesterade mot att Nordiska Motståndsrörelsen fått demonstrationstillstånd samma helg. De fick dock inte tåga förbi själva mässan. Här förbereds en kärleksmanifestation mot nazism vid Heden samma helg. Foto: Malinda Lindmark.

Homeparty med Gudrun

Under fredagen gjorde jag ett besök på ETC:s alternativa bokmässa. Vid denna tidpunkten hittade jag ingen serietecknare att prata med, men gjorde ändå ett fynd i form av Ellen Ekmans (Lilla Berlin) samarbete med Feministiskt Initiativs talesperson Gudrun Schyman, som resulterat i serieboken Homeparty med Gudrun.

Omslaget till Homeparty med Gudrun, ett samarbete mellan Gudrun Schyman och Ellen Ekman. Det här är inte första gången som Schyman är framme och nosar på seriemediet. Foto: Malinda Lindmark.

Omslaget till Homeparty med Gudrun, ett samarbete mellan Gudrun Schyman och Ellen Ekman. Det här är inte första gången som Schyman är framme och nosar på seriemediet. Foto: Malinda Lindmark.

Enligt bokens egna beskrivning är detta ”en grundutbildning i jämställdhet” och tar sin utgångspunkt i Feministiskt Initiativs politiska värderingar. Ekmans sparsamt färglagda teckningar gör sitt till för att förhöja tydligheten i budskapet.

Seriesida ur Homeparty med Gudrun av Ellen Ekman och Gudrun Schyman. Foto: Malinda Lindmark.

Seriesida ur Homeparty med Gudrun av Ellen Ekman och Gudrun Schyman. Foto: Malinda Lindmark.

Mats Jonsson om att flytta från glesbygden

Mitt besök på den officiella Bokmässan dröjde ända fram till söndag eftermiddag. På plats fanns då Mats Jonsson som signerade sin serieroman Nya Norrland.

Mats Jonsson visar upp sin nya, hyllade serieroman Nya Norrland som handlar om hans förhållande till hembygden. Foto: Malin Björk.

Mats Jonsson visar upp sin nya, hyllade serieroman Nya Norrland som handlar om hans förhållande till hembygden. Foto: Malin Björk.

”Det är en självbiografisk roman om att vara utflyttad och klyftan mellan stad och landsbygd”, berättar Jonsson. Förutom att den bygger på upplevelser från hans egna liv, har han också intervjuat folk och gjort enkätundersökningar. ”Det handlar om att känna sig arg på platsen där man växer upp och vilja fly från den”, menar Jonsson som tror att infödda stockholmare kan ha en hel del att lära sig från hans serieroman.

Även Mats Jonsson kan vara inspirerad av Tintin, som detta uppslag visar. Foto: Malin Björk.

Även Mats Jonsson kan vara inspirerad av Tintin, som detta uppslag visar. Foto: Malin Björk.

Yvette Gustafsson släpper första delen i ny Zak & Ting-serie

En veteran i sammanhanget för er som följt mina tidigare seriereportage, är Yvette Gustafsson, som nu är aktuell igen med ett nytt album med Zak & Ting, nu på eget förlag. Det här är historien om ängeln Ting som blir utkastad ur himlen och hamnar på jorden där hon förälskar sig i djävulen Zak. I det nya albumet som heter Jobbiga jävlar del 1 (de andra tre delarna kommer framöver) träffar de båda huvudpersonerna på en mängd nya karaktärer, som Malin, Lovisa och Janne, och dras in i nya intriger och äventyr. Serien var från början tänkt för vuxna, men riktar sig numera även till ungdomar. Därför har Gustafsson tonat ned svordomarna. ”Barn brukar gilla karaktärerna, men vuxna gillar historien”, säger Gustafsson.

Yvette Gustafsson visar upp sitt senaste album Zak & Ting: Jobbiga jävlar del 1. Foto: Malin Björk.

Yvette Gustafsson visar upp sitt senaste album Zak & Ting: Jobbiga jävlar del 1. Foto: Malin Björk.

Sandra Petojevic skriver och klär ut sig till furstinnan Fenestra

Sandra Petojevic var på bokmässan utklädd till furstinnan Fenestra, en av huvudpersonerna i hennes fantasyepos Maktens Tiaror utgiven på Vesuvius förlag. ”Fenestra är bror till furst Nikoforaz som söker efter maktens tiaror, men ger sig iväg på ett eget äventyr med sina väninnor”, säger Petojevic. ”Nikoforaz korrumperas tyvärr gradvis av makten, så att han till slut hotar att utplåna ett helt folk som Fenestra försöker rädda”.

Sandra Petojevic var på bokmässan utklädd till furstinnan Fenestra, en av huvudpersonerna i hennes fantasyepos Maktens Tiaror. Foto: Malin Björk.

Sandra Petojevic var på bokmässan utklädd till furstinnan Fenestra, en av huvudpersonerna i hennes fantasyepos Maktens Tiaror. Foto: Malin Björk.

Från början skulle det ha blivit ett seriealbum, men det skulle ha tagit för lång tid så därför bestämde hon sig för en illustrerad bok istället. ”Varje kapitel har minst en illustration som jag gjort själv”, säger Petojevic. Även framsidorna har hon tecknat själv. Petojevic har också ett stort intresse för tecknade serier, som inte minst märks genom hennes engagemang i Seriefrämjandets lokalförening i Göteborg, där hon är kassör.

Furst Nikoforaz står på ett ell, en klippvarelse som förstenar allt i sin väg, men han bär Osårbarhetens tiara. Illustration: Sandra Petojevic.

Furst Nikoforaz står på ett ell, en klippvarelse som förstenar allt i sin väg, men han bär Osårbarhetens tiara. Illustration: Sandra Petojevic.

Sagoböcker får liv på surfplattor och telefoner

Slutligen träffar jag på Anders Lokrantz, förläggare på Lokrantz förlag, som i ett samarbete med Högskolan i Skövde varit med och utvecklat ett helt nytt sätt att läsa illustrerade sagoböcker på. Till böckerna hör nämligen appen KLUB Bestarium, som gör det möjligt att scanna av vissa bokstäver via en surfplatta eller mobiltelefon, som då genast byter skepnad och blir till bilder eller 3D-figurer. Dessa figurer samlas sedan i ett arkiv eller ett ”Bestiarium” i appen, där det går att läsa mer om det väsen man hittat.

När Anders Lokrantz fotograferar framsidan av boken med hjälp av appen KLUB Bestarium byts här två av bokstäverna ut. Istället för "K" ser vi vampyrflickan Kira, den kvinnliga hjältinnan, och "L" blir till hamnskiftaren Luppe. Båda dessa karaktärer visas som 3D-figurer på Ipadens skärm. I appen KLUB Bestarium går det sedan att söka ytterligare information om de karaktärer som skannats in under läsningen av boken. Foto: Malinda Lindmark.

När Anders Lokrantz fotograferar framsidan av boken med hjälp av appen KLUB Bestarium byts här två av bokstäverna ut. Istället för ”K” ser vi vampyrflickan Kira, den kvinnliga hjältinnan, och ”L” blir till hamnskiftaren Luppe. Båda dessa karaktärer visas som 3D-figurer på Ipadens skärm. I appen KLUB Bestarium går det sedan att söka ytterligare information om de karaktärer som skannats in under läsningen av boken. Foto: Malinda Lindmark.

Teckningsstilen kan se lite olika ut i varje bok, och även om detta är illustrerade sagor snarare än tecknade serier, finns här tydliga serieinfluenser från exempelvis manga. Historierna är nyskrivna och bygger på lokala myter från olika platser i Sverige. ”Till exempel är Kåffan ett sagoväsen från Mariestad som påminner om en sjöjungfru”, säger Lokrantz. Böckerna kan köpas via Bokus och mer information finns även på förlagets webbsida Lokrantz förlags webbsida.

Anders Lokrantz visar upp interaktiva böcker. Foto: Malinda Lindmark.

Anders Lokrantz visar upp interaktiva böcker. Foto: Malinda Lindmark.

Nedan följer fler bilder från bokmässan:

Kartago förlag hade en ambitiös dekor i sin monter. När mässan led mot sitt slut blev det Happy Hour. Foto: Malinda Lindmark.

Kartago förlag hade en ambitiös dekor i sin monter. När mässan led mot sitt slut blev det Happy Hour. Foto: Malinda Lindmark.

Samlarobjekt av Nanna Johansson. Foto: Malinda Lindmark.

Samlarobjekt av Nanna Johansson. Foto: Malinda Lindmark.

Under Bokmässan myllrade Seriescenen av programpunkter, men på söndagen var det dags att packa ihop och åka hem. Foto: Malinda Lindmark.

Under Bokmässan myllrade Seriescenen av programpunkter, men på söndagen var det dags att packa ihop och åka hem. Foto: Malinda Lindmark.