Generic filters
Exact matches only

Fakta

Comanche 1973–1975 Comanche 1973–1975
Av: Författare: Greg
Tecknare: Hermann
Översättare: Göran Semb
Omfång: 160 sidor i färg
Format: 300 x 220 mm, hårda pärmar
Utgivare: Mooz Förlag
Utgivningsår: 2017
Språk: Svenska
Utgivningsland: Sverige
ISBN: 9789187871351

Comanche 1973–1975

Böcker Skotten ekar och det luktar krutrök. Det går vilt till i västern.

Här kommer nu ännu en retrovolym från den kreative, kunnige och flitige översättaren Göran Semb i Uppsala. Under några få år har han som översättare fått återuppleva hela sjuttiotalets franskbelgiska albumboom (och även vi som läsare). Spirou, Lucky Luke, Comanche, Bernard Prince, Blårockarna … Semb har jobbat med dem alla! En skillnad är förstås att albumen hade mjuka pärmar då och riktade sig till barn, medan de allt som oftast har hårda pärmar och köps av nostalgiska vuxna idag.

Just denna hårda volym innehåller min absoluta favoritepisod i den belgiska västernserien Comanche, nämligen Himlen är röd över Laramie (här kallad Röd himmel över Laramie). Det är här som revolvermannen Red Dust går över gränsen för vad den traditionelle matinécowboyen kan göra. Han pangar ner boven, trots att denne är obeväpnad. Och åker i kurran för det. Detta var filosofisk och svårsmält realism när man var i tioårsåldern och läste serien i Western-serier. Det blev ett slags avgörande ögonblick. Man började tycka antihjältar var intressantare än hjältar. Mognadsmekanismer sattes i rörelse.

Det andra albumet som ingår, Shotgun Marlowe, är mindre intressant manusmässigt men utgör en höjdpunkt (kanske även vändpunkt?) för Hermann teckningsmässigt. Det tredje äventyret, Det sista upproret, – med indianer, fotograf och ballong – påminner lite om två olika album med Blårockarna.

Utöver de tre albumlånga serierna innehåller denna volym även ett förord samt en kortare serie om hur Ted Gallons fångade Red Dusts häst.

Ett avgörande ögonblick i Comanche 1973–75. Bild av Hermann.