Generic filters
Exact matches only
  • Nyheter
Don Rosa (till vänster) intervjuas av Göran Semb.
  • Nyheter

I år är det 70 år sedan Joakim von Anka debuterade i Carl Barks’ Jul på Björnberget, publicerad 1947. I samband med jubileet har Don Rosa, den kanske mest ansedde nu levande (om än pensionerade) Disneyserietecknaren varit på Europaturné för att möta fans och signera  sin serieroman Farbror Joakims liv, som kommit ut i nyutgåva. I Stockholm besökte han 20–22 november dels det nyöppnade Leksaks- och seriemuseet i Bergrummet på Skeppsholmen och dels Serieteket.

Don Rosa är enormt populär i Sverige, även utanför kretsen av vanliga serieintresserade. Flera hundra besökare kom till hans framträdande på Serieteket 21 november. Programmet började med att serieexperten Göran Semb höll ett föredrag där han ingående analyserade Rosas Farbror Joakims liv. Därefter anlände Don Rosa själv och Semb höll ett scensamtal med honom. Samtalet var tyvärr mycket kort, för att inte upprepa ett längre samtal som hållits i Bergrummet dagen innan.

Därefter var det dags för bokförsäljning och signering. En viss klungbildning utbröt i början när alla i publiken ville komma fram, men därefter sträckte sig signeringskön runt Serieteket och de andra biblioteken på våningsplanet, och fortsatte ut ur lokalen, förbi rulltrappan. Tyvärr gjorde publiktillströmningen att alla inte kunde få sin signering innan Serieteket måste stänga. Förhoppningsvis kunde många av dem som stod sist i stället ta tillfället vid signeringen dagen därpå i Bergrummet.

En mycket liten bråkdel av signeringskön vid Don Rosas besök på Serieteket.

En mycket liten bråkdel av signeringskön vid Don Rosas besök på Serieteket.