Generic filters
Exact matches only

Tinnitus och hur det är att leva med det

Fanzin

Av: Nelly Karlsson
Omfång: 7 sidor
Format: A5
Pris: Uppgift saknas
Kontakt: nelly_karlsson@hotmail.com
Hemsida: nellyonly.tumblr.com

Att bildsätta förnimmelser av ljud tillhör inte de lättaste uppgifter en serietecknare kan företa sig. Men Nelly Karlsson, som levt med tinnitus sedan tidiga tonåren, har lyckats få till en både vasst pedagogisk och, så att säga, ihärdigt tjutande serie om just detta. Med det egenupplevda som utgångspunkt tecknar hon omsorgsfullt fram en liten ”föreläsning” om sin hörselskada, som dessutom förvärras av allmän överkäslighet för ljud. För oss som (än så länge) besparats denna plåga, levandegör serien ett och annat – till exempel hur öronen ibland känns som rena paraboler, eller hur outhärdligt ett vanligt biobesök kan bli. Fast det visar sig också finnas fördelar med denna känslighet, och tinnitus går det faktiskt att lära sig leva med.

tinnitus_utdrag

Med sin tydliga och underhållande framtoning känns Nelly Karlssons serie som något som mycket väl skulle fungera i diverse pedagogiska sammanhang, för personer i de flesta åldrar. I egenskap av musiklärare, med hörselvård på schemat, blir jag själv helt klart taggad!

Förutom den lite torftiga essä-titeln var det en sak som det var svårt att inte reagera på – den minimala tryckkvalitén på fanzinet. Men serien finns även att läsa på engelska på ovan nämnd hemsida, där den ser ut precis så fin som den bör.

Henri Gylander