Generic filters
Exact matches only

[Utan titel] del 2

Fanzin

Av: Jonatan Rosén
Omfång: 12 sidor
Format: B5
Pris: 40 kr
Kontakt: jrbrev@gmail.com
Hemsida: www.jonatanrosen.com

Den första delen i Jonatan Roséns namnlösa fanzinföljetong recenserade jag i början av året på Seriefanzin.se i synnerligen positiva ordalag. Har man läst och uppskattat fanzinet ifråga, går det knappast att bli besviken på fortsättningen som denna volum utgör! Det handlar om en fristående fortsättning, bör jag påpeka – ingen tidigare bekantskap behövs för att avnjuta denna delikata portion med färger, fabelfigurer och filosoferande (somliga skulle nog i samma alliterations-rus lägga till även ordet ”flum”, men jag avstår bestämt).

Att bygga en fungerande serie helt och hållet på dialog är ingen lätt match. Men Rosén lyckas som genom ett trollslag – eller inte helt osannolikt genom gott om begåvning och magkänsla – få till dialoger med såväl flyt, skärpa som varm humor. Samtidigt utgör bilderna ett osannolikt charmigt ramverk till allt det där som sägs. Figurernas ansiktsuttryck varierar sällan, och ändå lyckas de uttrycka massvis med sina stora ögon (ibland i extrem närbild, vilket känns förvånansvärt okonstlat), näbbar och stela men sköna rörelser.

utantitel_utdrag

Huvudsakligen ”handlar” serien om hur det skulle vara att leva som ett spöke, men även vissa aspekter av Barbabapornas självomvandlingsförmåga avhandlas… Det må låta halvseriöst, och nog går det lätt att förhålla sig till serien som ren humor. Men någonstans finner jag även en återkommande undertext, en känsla av att det är ett sant sökande, en uppriktig förundran över metafysikens mysterier som genomsyrar karaktärernas tankar. Vad Rosén egentligen vill säga med det hela är samtidigt knappast en fråga som en insiktsfull läsare behöver ens ställa. Det är bara att läsa, ta in, och njuta av att man lever (och därmed inte är ett spöke).

Henri Gylander