Generic filters
Exact matches only

Den ofrivilliga läraren #1

Fanzin

Av: Johanna Larsson Pinedo
Omfång: 16 sidor
Format: A5
Pris: Uppgift saknas
Kontakt: larssonpinedo@gmail.com
Instagram: @johanna.larsson.pinedo

Johanna Larsson Pinedo går för tillfället andra året på Serieskolan, och tycks producera varierande och intressanta serier på löpande band. Detta är tredje fanzinet som vi recenserar under ett år, och hon har därtill släppt ytterligare några stycken. Pinedo Larssons serieberättande skiftar mellan bland annat poetiskt, politiskt, självbiografiskt och humoristiskt – i det här fallet med fokus på de två sistnämnda.Läraren_utdrag

”Den ofrivilliga läraren” bygger på hennes egna upplevelser som spansklärare och serverar i sina tiotal strippar ganska ohämmad satir kring såväl skolsystemet, lärarkollegor, elever, föräldrar som upphovspersonen själv. För mig som jobbat som grundskollärare sedan många år tillbaka går i princip allt att känna igen, och nog kan det kännas befriande att få skratta åt alltsammans en stund. Vassast blir humorn när man inte förväntas att automatiskt tycka synd om huvudpersonen, dvs när punchlinen är någon frustrerad tanke hos denne, utan när den gestaltade situationens skevhet i sig bjuder på satiren.

Larsson Pinedo tecknar med stilsäkerhet och tilltagande elegans, och har anpassat stilen väl till strippformatet genom att skala av och stilisera. Det mesta är lagom tydligt i fanzinets A5-format – om syftet att få sripparna publicerade i en tidning, finns dock risk för att en del detaljer grumlar till sig i minskad storlek. Publicering eller ej, jag hoppas verkligen att serien får fortsättning. Skulle idéerna mot förmodan ta slut, har jag själv ett rejält förråd att låna ifrån …

Henri Gylander