Generic filters
Exact matches only

Fakta

Comanche 1976–1983 Comanche 1976–1983
Av: Författare: Greg
Tecknare: Hermann
Översättare: Göran Semb
Omfång: 192 sidor i färg
Format: 300 mm x 220 mm, hårda pärmar
Utgivare: Zoom Förlag
Utgivningsår: 2017
Språk: Svenska
Utgivningsland: Sverige
ISBN: 9788793564312

Comanche 1976–1983

Böcker Fyrtal i vildavästernäss – fyra belgiska album i en volym.

Denna samlingsvolym består av de fyra sista Comanche-albumen som Hermann tecknade. Manusförfattaren Greg skulle göra ytterligare några tillsammans med Michel Rouge. Men ingen idé att gråta över spilld mjölk. Hermann gick vidare, till Jeremiah, Les tours de Bois-Maury och en mängd andra egna projekt.

Det första av dessa album (nr 7 i serien), Djävulens finger, är nästan samma historia som det första, Kampen om Triple Six. Red Dust hamnar på en ny ranch och träffar en ny ung kvinna. Comanche har i princip sopats bort från sin egen serie! Albumet slutar med en variation på Röd himmel över Laramies slut. Boven Wallach förvägrar Dust den ”ärliga” chans som Dust förvägrade Dobbs. Kanske har Wallach rentav hört legenderna om vad som hände på den skitiga bakgatan i Laramie? Är det därför han nämner det där med patronerna?

Om Shotgun Marlowe var Comanche-teamets svar på Hawks Rio Bravo så kan Sherifferna sägas vara en snegling mot Sturges Sju vågade livet.

De två avslutande titlarna, Djävulens eldar och Algernon Browns döda kropp, är kusliga pusseldeckare i västernkostym. Många trådar från tidigare album knyts ihop. I seriens tionde album ändras Hermanns stil markant. Vissa sidor påminner mer om Hergés klara linje än om den tuschdrypande Marcinelle-inspirerade stil han dittills firat triumfer med.

Av dessa äventyr har alla utom Algernon Browns döda kropp publicerats i Western-serier. Göran Semb har utfört översättarbragden.

Comanche av Greg/Hermann.