Generic filters
Exact matches only
  • Nyheter
Liveteckning med Sam Frisk på SIS 2018. Foto: Marcus Malinda Lindmark.
  • Nyheter

På årets upplaga av Stockholms internationella seriefestival (SIS) samlades som vanligt mängder med utställande serieskapare som sålde serieböcker och fanzin. Här kommer några nedslag från lördagen den 5 maj 2018 på Kulturhuset i Stockholm.

På SIS 2018 fanns det gott om tecknare, till exempel Ellen Reuterberg som går andra året på Tumba gymnasium. Det är första gången hon prövat att göra en serie till festivalen. ”Den handlar om en katt som springer från något, men sen visar det sig vara en filmproduktion så karaktären byter personlighet på slutet”, säger Reuterberg.

Ellen Reuterberg visar upp sin kattserie. Foto: Marcus Malinda Lindmark.

Ellen Reuterberg visar upp sin kattserie. Foto: Marcus Malinda Lindmark.

Och fler katter skulle det bli! Vid ett annat bord kunde besökare få sitt porträtt ritat som en katt. Det var serietecknaren Adelaide som erbjöd denna kattförvandling.

Aldelaide Tasker erbjuder besökare att bli avporträtterade som katter. Foto: Marcus Malinda Lindmark.

Aldelaide Tasker erbjuder besökare att bli avporträtterade som katter. Foto: Marcus Malinda Lindmark.

Någon som gärna ville prata om sin serieroman var Saskia Gullstrand som är aktuell med ett nytt seriealbum på SIS 2018, men som bygger vidare på en konstutställning på Cirkulationscentralen i Malmö år 2016.

Saskia Gullstrand på SIS 2018. Foto: Marcus Malinda Lindmark.

Saskia Gullstrand på SIS 2018. Foto: Marcus Malinda Lindmark.

”Hela idén var att visa hur serier ser ut om man hänger upp dem”, säger Gullstrand. Besökarnas rörelser i rummet, till exempel att sträcka på kroppen och titta upp, blev till en del av utställningen. ”Jag kallar det för läsvandring”, säger hon.

Inför SIS 2018 har hon bearbetat historien och förminskat och lagt till serierutor, till en mer utvecklad version av berättelsen. ”Det är en spökhistoria om andar, kärlek, blod och sorg. En ung kvinna läggs in på sjukhus, efter att hennes bästa vän gått bort. På sjukhuset kommer en ande till henne och för in henne i en parallell verklighet.”

En intressant detalj är att serien har ett genomskinligt försättsblad av mullbärspapper. ”Det ska påminna om slöjorna i andevärlden. Serien är svartvit, antingen väldigt svart eller väldigt vit, så det spöklika kommer fram med pappret och det ger också en taktil känsla att ta på det”, avlutar Gullstrand. För den som vill köpa albumet går det bra att skicka meddelande till saskiagullstrand på Instagram, och betala 100 kr plus portot, så kommer den hem i brevlådan.

Askia Gullstrand demonstrerar effekten med mullbärspapper. Foto: Marcus Malinda Lindmark.

Askia Gullstrand demonstrerar effekten med mullbärspapper. Foto: Marcus Malinda Lindmark.

Förutom bok- och fanzinförsäljning pågick det också seriesamtal, till exempel med Kinga Dukaj som pratade med Mattias Elftorp. Ett annat inslag var liveteckning till musik, något som exempelvis Sam Frisk ägnade sig åt. Flera andra tecknare var inplanerade under dagen.

Kinga Dukaj samtalar med Mattias Elftorp. Foto: Marcus Malinda Lindmark.

Kinga Dukaj samtalar med Mattias Elftorp. Foto: Marcus Malinda Lindmark.

På tal om musik så var ett annat udda inslag den italienska serieskaparen Eugenio Lucianos serie Rein! Det visade sig vara ett intressant koncept där seriesidorna kombineras med musik för att förstärka läsupplevelsen. ”CD-versionen släpptes julen 2016, men sålde slut”, berättar Luciano på engelska. ”men nu letar jag efter någon som vill ge ut den igen”, avslutar han. I väntan på en nyutgivning finns faktiskt både serien och musiken att ladda ner gratis från Internet, och den som vill få sig ett par minuters annorlunda serieläsning kan ladda ner serien på https://eugenioluciano.bandcamp.com/album/rien

Eugenio Luciano med sin serie Rein! Foto: Marcus Malinda Lindmark.

Eugenio Luciano med sin serie Rein! Foto: Marcus Malinda Lindmark.

Slutligen träffar jag tecknaren Vanne CL som säljer sitt sagoinspirerade fanzine Quiersaiya. ”Min tanke är att det ska vara en queerserie med fantasy och sagoinslag. Den serie som jag aldrig fick som liten.”, säger Vanne CL. Fanzinet är mer som en prolog till en längre berättelse, men involverar en kidnappad prins och två olika kvinnliga huvudkaraktärer, som reser från stad till stad för att hitta prinsen. Själv fångas jag mycket av teckningsstilen, med den tydliga svärtan och de stora medeltidsinspirerade anfangerna i de inledande textrutorna. Mer information om serien finns på vanned.tumblr.com.

Vanne CL visar upp Quiersaiya. Foto: Marcus Malinda Lindmark.

Vanne CL visar upp Quiersaiya. Foto: Marcus Malinda Lindmark.