Generic filters
Exact matches only

Fakta

Malcolm Max Kapitel 1: Gravskändarna Malcolm Max Kapitel 1: Gravskändarna
Av: Författare: Peter Menningen
Tecknare: Ingo Römling
Färgläggare: Ingo Römling
Översättare: Andreas Eriksson
Textare: Andreas Eriksson
Omfång: 80 sidor i färg
Format: 296 x 215 mm, hårda pärmar, inbunden
Utgivare: Ades Media
Utgivningsår: 2017
Språk: Svenska
Utgivningsland: Sverige
ISBN: 978-91-8813-11-71

Malcolm Max Kapitel 1: Gravskändarna

Böcker Ades Media har som tredje land i världen inlett en utgivning av den tyska ockulta deckarserien Malcolm Max.

Det är roligt att träffa på en svensk utgåva av en utländsk serie som man aldrig hört talas om tidigare. Extra roligt är det när serien i fråga kommer från Tyskland, ett serieland som jag inte vet mycket mer om än att Fix & Foxi och Horst Schröder kommer därifrån. (Ja, jag vet, det är förfärligt egentligen.)

Malcolm Max var från början en radioteater författad av Peter Menningen, men så småningom knoppade detta även av sig i ett seriealbum tecknat av Ingo Römling. Handlingen utspelas i London under sent 1800-tal, där vi får följa den ockulte deckaren Malcolm Max och hans assistent Charisma i jakten på en mystisk kvinnomördare.

Römling tecknar karikerade figurer, men behåller hela tiden en realistisk prägel på såväl figurer som miljöer. Dessutom är färgpaletten väl anpassad till stämningen och miljöerna, även om jag hade uppskattat fler färgklickar här och där för att bryta monotonin. Just känslan av monotoni som man ibland får som läsare är den här seriens stora svaghet. Vid en snabb genombläddring ser man mest bruna och grå bilder som är översållade med pratbubblor. Det är nämligen en rätt pratig serie också, något som troligen får tillskrivas Menningens bakgrund som teaterförfattare. Poängen med en serie är ju att även bilderna ska föra historien vidare, men här blir det lite tårta på tårta med all text.

Med detta sagt är det dock en engagerande historia med intressanta karaktärer som slutar i en enorm cliffhanger som gör en nyfiken på nästa del, som är utannonserad till hösten 2018.