Generic filters
Exact matches only

Tex Willer – Hämnaren

Böcker

En karl för sin Colt? Andreas Eriksson i Skellefteå börjar ge ut Tex Willer, den italienska västernserien.

Först kändes detta Hamletalbum som ett lite udda val när det gällde att inleda en nyintroduktion av Tex Willer i Sverige. Det ligger utanför den ordinarie utgivningen. Det är ett inbundet färgalbum. Det kontrasterar starkt mot hur Tex Willer såg ut vid sina tidigare besök hos oss. I svartvita småhäften, i repristidningar, som huvudserie, som biserie. Tex Willer (skapad 1948 av Giovanni Luigi Bonelli och Aurelio Galleppini) började i Seriemagasinet i slutet av fyrtiotalet, var sedan regelbundet återkommande, i olika inkarnationer, fram till tidningen Buffalo Bills nedläggning 1984).

Men jag tror att Andreas Eriksson siktar på att hitta en bredare publik än enbart de inbitna svartvita Tex Willer-nostalgikerna. Detta äventyr (tecknat av Stefano Andreucci) ser, trots det lyxiga albumformatet, ganska amerikanskt ut och skulle kunna tilltala alla unga serieläsare som under järnåren utan europeiska album blev uppfödda på amerikanska TPB:er. Därtill har detta äventyr ganska mycket av spaghettivästern över sig. En av bovarna heter rentav Bronson! Och vid ett tillfälle fäller en av figurerna en replik som är titeln på en känd spaghettifilm: ”Quién sabe?” Och det dödliga pangandet är mer frekvent och ännu mer omotiverat än i de gamla Tex Willer-häftena.

Antagligen är detta det mest konstnärligt genomtänkta Tex Willer-äventyret jag har läst (Kuberts var faktiskt inte så bra som jag ville att det skulle vara!). Däremot är Tex Willer roligare när han möter förvirrade rymdvarelser, onda växter från rymden eller ridande gorillor med svärd.

tex hamnaren utdrag

Utdrag ur Tex Willer – Hämnaren.