Generic filters
Exact matches only

Fakta

Blake og Mortimer: De udødliges dal, første del: Truslen mod Hongkong Blake og Mortimer: De udødliges dal, første del: Truslen mod Hongkong
Av: Författare: Yves Sente
Tecknare: Teun Berserik, Peter van Dongen
Översättare: Ole Steen Hansen
Omfång: 56 sidor i färg
Format: 310 x 230 mm, hårda pärmar
Utgivare: Cobolt
Utgivningsår: 2018
Språk: Danska
Utgivningsland: Danmark
ISBN: 9788770857383

Blake og Mortimer: De udødliges dal, første del: Truslen mod Hongkong

Böcker E. P. Jacobs gamla figurer Blake och Mortimer kämpar återigen för de västerländska traditionernas bevarande. Denna gång i Hongkong.

Låt oss än en gång gå tillbaka till startpunkten för fenomenet Blake & Mortimer. Serien började, som bekant, i första numret av den belgiska tidningen Le journal de Tintin (26 september 1946). Figurgalleriets roller kändes färdiga, men väldigt lite bakgrund eller förklaringar serverades läsaren när den rafflande handlingen i Le secret de l’Espadon rivstartade. Serien publicerades med en sida i veckan. Det långa äventyret rullade på i flera år.

De unga läsarna kände troligen igen Tintin, tidningens huvudfigur, från tidningar och teaterscener. Men gubbarna Blake och Mortimer måste ha satt myror i huvudet på dem. De var som svampar som plötsligt bara stod där, i kohagen. Men för tecknaren Edgar P. Jacobs (1904–1987) kändes det nog inte riktigt så. Om man jämför Blake och Mortimer med Le Rayon U, serien som han arbetat med tidigare (i tidningen Bravo) finner man att de två manliga hjältarna Lord Calder och professor Marduk uppvisar stora likheter med Blake och Mortimer. Man kan se Le Rayon U som en prototyp till Blake & Mortimer.

Det är även intressant att notera att Jacobs ytterligare något tidigare fått i uppdrag av tidningen Bravo att teckna ett snabbt slut på ett pågående Blixt Gordon-äventyr, eftersom den nazistiska ockupationsmakten gjort det omöjligt att få tillgång till amerikanskt seriematerial. Inledningsvis är Le Rayon U inget annat än en belgisk Blixt Gordon-kopia. Egentligen är det alltså amerikanen Alex Raymonds figurer Blixt Gordon och professor Zarkov som manglas genom Le Rayon U och kommer ut på andra sidan som de tweedklädda britterna Blake och Mortimer, färdiga att tas i bruk i Le Journal de Tintin. Enligt Alix-tecknaren Jacques Martin var det i själva verket Jacques Van Melkebeke som skrev de första Blake & Mortimer-äventyren i hemlighet, eftersom han hade belagts med yrkesförbud. Jacobs tillbakavisade den uppgiften.

E. P. Jacobs hann göra sju och ett halvt äventyr av olika längd med Blake och Mortimer. Andra delen av Les 3 formules du professor Sato tecknades klart av Bob de Moor, efter Jacobs efterlämnade manus. Detta följetongspublicerade material samlades efter hand i tolv album.

Eftersom Jacobs, till skillnad från Hergé, inte hade sagt absolut nej till att någon annan skulle få fortsätta med hans serie efter hans död började man på förlaget (Lombard/Dargaud) i början av 1990-talet leka med tanken på att återuppväcka serien. Att Bob de Moor lyckats så bra med den avslutande delen av Les 3 formules de professor Sato spelade säkert in.

Jean Van Hamme skrev och Ted Benoît tecknade Affären Francis Blake. Albumet kom ut 1996 i den fransktalande världen. I år gavs albumet till sist även ut på svenska, av svenska Cobolt.

Sedan har ett antal olika tecknare och manusförfattare avlöst varandra. Arvet efter Jacobs har förvaltats med vördnad, respekt och lekfullhet. Kanske är serien mer intellektuell idag. Jacobs, som stod med ena foten i operavärlden, hade en viss svaghet för melodramatiska element. Överste Olrik, Blakes och Mortimers ständigt återkommande fiende, är en gammaldags operettbov. Även Olrik förses med en mer fördjupad psykologi i de nya manusen.

De udødliges dal (del 1): Truslen mod Hongkong är den danska titeln på det senaste albumet (La Vallée des Immortels i original). Det är det hittills tjugofemte. Det har just kommit ut i Danmark (på danska Cobolt). Äventyret är skrivet av Yves Sente (som liksom Van Hamme även jobbat med Thorgal) och tecknat av Teun Berserik och Peter van Dongen. Dessa tecknare kände jag inte till sedan tidigare. Resultatet är mycket gediget. De har lagt sig väldigt nära E. P. Jacobs stil.

Detta album tar vid där det allra första Jacobsäventyret, Le secret de l’Espadon, slutade. Det barocka, lätt sf-betonade upplägget i den här historien var att ett helt okänt hot, ”Det gula imperiet” (med tibetanska Lhasa som huvudstad!) dök upp helt oväntat efter andra världskrigets slut och tvingade alla jordens krigströtta nationer att åter mobilisera och utkämpa ett tredje världskrig. Utan att spoila för mycket kan jag helt kort nämna att Blake och Mortimer ledde motståndet. Till sist blev imperiet krossat.

Yves Sente slänger in en ny spelpjäs på spelbrädet: Xi Li. Denna krigsherre verkar inte disponera riktigt lika mycket fotfolk som imperiet, men har ungefär samma maktanspråk och ambitioner. Samtidigt har historeböckernas härskare också satt jättearméer i rörelse i Östasien: Chiang Kai-Shek och Mao Zedong. Mitt i stormens öga ligger den brittiska kronkolonin Honkong. Blake kommer dit i egenskap av underrättelseofficer. Mortimer hamnar också där. Han ska konstruera en militär flygfarkost som kan användas i försvaret av kolonin. En ytterligare MacGuffin i leken är en märklig arkeologisk artefakt som förts ut ur Fastlandskina precis innan kommunisternas framryckning. Det är även lätt att dra paralleller till Indiana Jones. Inget ont i det!

Sammanfattningsvis är detta ett mycket underhållande album. Ett måste för alla ligne claire-fantaster.

Utdrag ur Truslen mod Hongkong.