Generic filters
Exact matches only

Fakta

Blake & Mortimer: Den sidste svaerdfisk Blake & Mortimer: Den sidste svaerdfisk
Av: Författare: Jean Van Hamme
Tecknare: Teun Berserik & Peter Van Dongen
Översättare: Troels Hughes Hansen
Omfång: 64 sidor
Format: 320 x 235 mm, hårda pärmar
Färg/svartvitt: Färg
Utgivare: Cobolt
Utgivningsår: 2021
Språk: Danska
Utgivningsland: Danmark
Klassifikation: Hjältar
ISBN: 9788770858922

Blake & Mortimer: Den sidste svaerdfisk

Böcker VAN Hamme låter blodet flyta, vid det är man inte VAN.

Van Hamme har skrivit några av Blake & Mortimer-albumen som producerats efter Edgar P Jacobs bortgång 1987. Van Hamme har, som bekant, även skapat ett antal egna serier, varav, väl, Thorgal, XIII och Largo Winch kan sägas vara de mest kända? Han har även gjort en massa annat. Det var till exempel han som skrev manuset till filmen Diva.

Van Hammes första Blake & Mortimer-manus, Affären Francis Blake, var även det allra första albumet som tillkom helt utan Jacobs kreativa medverkan. Den andra delen av historien om Professor Satos formler (ej publicerad på svenska) tecknade Bob De Moor klart 1990, efter Jacobs efterlämnade anvisningar.

Till skillnad från vissa andra manusförfattare som arbetat med de nya Blake & Mortimer-albumen har Van Hamme, huvudsakligen, valt att inte ta fasta på de mystiska inslagen i serien. Varken övernaturligheter eller prilliga science fiction-uppfinningar ges särskilt stort utrymme. Istället är det mer som att läsa ett flygäventyr med Dan Cooper eller Biggles. Man kan tycka vad man vill om det!

Teun Berserik och Peter Van Dongen har tecknat albumet i en stil som ligger nära den tidige Jacobs. Hur de fördelar arbetsbördan vet jag inte. Kanske kedjedricker den ene kaffe medan den andre skissar och tuschar.

Som väl redan titeln antyder utspelar sig detta äventyr i efterdyningarna efter det stora kriget mot ”Det gula imperiet”(som i Blake och Mortimers parallelluniversum bröt ut strax efter andra världskriget). Dessa märkliga händelser beskrivs i de allra första Blake & Mortimer-albumen (Le secret de l’Espadon 1–3 (ej publicerade på svenska)).

Några skummisar med onda avsikter lägger beslag på en av de flygfarkoster, ”svärdfiskar”, som Mortimer konstruerade i samband med kriget, för att den goda alliansen (med Storbritannien i spetsen) skulle kunna knäcka det onda imperiet (som hade Lhasa i Tibet som bas). Skummisarna i detta album planerar att använda farkosten för att utföra ett IRA-terrordåd i London. Blake, som är chef för den brittiska underrättelsetjänsten, får ett knivigt problem på halsen. Det blir ordentligt svettigt innan han och Mortimer och deras vänner till slut har fixat biffen.

Även om det denna gång är blodigare än det brukar vara i ett Blake & Mortimer-album finns det även utrymme för ironi och humor.

De flesta albumen i serien brukar medvetet vara lite vagt placerade i tiden. Man kan se på bilarna och flygmaskinerna att ”det nog utspelar sig någon gång i mitten av femtiotalet”, men mer exakt än så blir det aldrig. Den här gången har Van Hamme slagit fast att händelserna utspelar sig 1948. Kanske rubbar det tilltaget mystiken en aning?

Den 16 januari 2022 fyllde Jean Van Hamme 83 år. Van Hamme började läsa de första äventyren med Blake & Mortimer i den belgiska Tintin-tidningen när han var sju år. Detta album (utgivet 2021) markerar seriens 75-årsjubileum. Allt är så gammalt.

Utdrag ur Blake & Mortimer: Den sidste svaerdfisk av Jean Van Hamme, Teun Berserik och Peter Van Dongen. © Cobolt