Generic filters
Exact matches only
  • Nyheter
  • Nyheter
Det var igår som nyheten slog ned som en bomb i seriesverige: Cobolt förlag köper Kartago från Bonnierförlagen. Dessutom återanställer man Kartagos grundare Rolf Classon, som gick i pension för två år sedan. Kartago flyttar även kontoret till Malmö och blir ett "imprint" hos Cobolt.

Den utlösande faktorn bakom försäljningen verkar ha varit förläggarna Thomas Olssons och Nina Hemmingssons avgång. Båda två ville gå vidare med egna projekt och Bonnierförlagen vägde då olika alternativ mot varandra innan man tog beslutet att sälja till Cobolt förlag. Svenska Cobolt har funnits sedan 2014 och är ett dotterbolag till danska Cobolt. Utgivningen har länge varit nischat mot franskbelgiska äventyrsserier och klassiker, men i och med förvärvet av Kartago får man nu tillgång till alternativseriepubliken. Dessutom blir Cobolt också utgivare av Tintin.

Ännu en överraskning för många var valet av ny förläggare för Kartago. Det var inte mer än två år sedan som grundaren Rolf Classon gick i pension och flyttade till Skåne, men nu är han alltså tillbaka som förläggare på halvtid. ”Äh, det var inget roligt att vara pensionär”, säger Rolf Classon till Svensk Bokhandel.

Kartagos kontor flyttas till Malmö och minst en person till ska anställas. Cobolt tar över verksamheten från och med 1 april.