Generic filters
Exact matches only

Fakta

Stor-Jobal från Krokjala 1: Skräcksäcken Stor-Jobal från Krokjala 1: Skräcksäcken
Av: Författare: Emil Maxén
Tecknare: Emil Maxén
Redaktör: Peter Sparring
Formgivning: Elisabeth Engstrand
Omfång: 80 sidor i färg
Format: 317 x 238 mm, inbunden, hårda pärmar
Utgivare: Cobolt
Utgivningsår: 2016
Språk: Svenska
Utgivningsland: Sverige
ISBN: 9789187861338

Stor-Jobal från Krokjala 1: Skräcksäcken

Böcker En ful gubbe som smyger omkring i de norrländska skogarna med en säck som han stoppar djur i för att skapa konstiga korsningar. Ja, det är premissen för Emil Maxéns debutalbum.

Stor-Jobal från Krokjala är den första svenska serien att bli utgiven av Cobolt, ett förlag som annars gjort sig känt för sin utgivning av klassiska franskbelgiska serier med en elegant linje. Stor-Jobal är allt annat än elegant. Det är en grovkornig norrländsk skröna som är lika oemotståndlig som fantasifull. När jag läser det här albumet får jag flashbacks till så vitt skilda ting som det dåligt uppstoppade lejonet på Gripsholm, filmen Jurassic Park och folklivsfanatikern Job Anderssons berättelser i radioprogrammet Mammas Nya Kille.

Själve Stor-Jobal är en enslig kuf som kommer på det ultimata bondfångartricket: han stjäl boskap, ”remixar” dem med en magisk säck och säljer missfostren tillbaka till bönderna. Tecknaren Emil Maxén, som för övrigt också skrivit manus, tycks kunna producera en aldrig sinande ström av konstiga djurkorsningar, lokala personligheter och sagoväsen i ett anakronistiskt och något stereotypt Norrland. Det är både roligt och skräckbetonat. Definitivt charmigt och något som ger mersmak. Får Maxén bara slippa lite mer på de något spretiga teckningarna blir tvåan hur bra som helst.