Generic filters
Exact matches only

Fakta

Uti vår hage: Spela mandolin med en åsna 1997–2002 Uti vår hage: Spela mandolin med en åsna 1997–2002
Av: Författare: Krister Petersson
Tecknare: Krister Petersson
Omfång: 96 sidor i färg
Format: 215 mm x 225 mm, mjuka pärmar
Utgivare: Egmont Publishing
Utgivningsår: 2018
Språk: Svenska
Utgivningsland: Sverige
ISBN: 9789176213612

Uti vår hage: Spela mandolin med en åsna 1997–2002

Böcker Ny samling med Krister Peterssons dokumentära serier.

Snus-Henrik Bengtsson (1886–1952) var ett byoriginal, tillika poet och filosof, i Kyrkhult, Blekinge. Om honom berättas det ett antal skrönor som ofta kretsar runt hans mat- och dryckesvanor. Två av dessa har Krister Petersson, född i Nävragöl, Blekinge, smält samman till en i form av en serie.

I serien är det Falos kompis Phyllerin som blir kompis med, och super ihjäl, en gris. Får sedan med sig hälften av köttet på mopedflaket, krockar med en bil och hänvisar till det kringspridda köttet som ”Uffe”, så att ett missförstånd uppstår.

I den ena av Snus-Henrik-historierna sitter protagonisten bakom en stengärdsgård och dricker rödsprit och pratar med en padda. Sedan slukar han paddan. I den andra har han varit hos slaktaren och fått ett paket med inälvor, som han stuckit innanför kavajen, när en oförsiktig bilist råkar knuffa ner honom och cykeln i diket. När bilisten förfärad undrar hur det gick svarar Snus-Henrik lugnt: ”Hjälp mig bara att samla ihop allt det här!” Och börjar stoppa in de utspridda inälvorna innanför kavajen.

Denna volym innehåller ytterligare ett antal episoder. När det gäller dem saknar jag tillgång till de ursprungliga källorna. Men jag tvivlar inte på att även dessa avspeglar allmogens liv i Blekinge (och Småland) betraktat ur sannast möjliga synvinkel.

När man tittar på Peterssons teckningar inser man hur mycket han studerat de legendariska mästarna. Man hajar till. Var inte det där ett Bjarre-hus? Där står väl en Elov Persson-gubbe? Eller är det en Einar Lindberg-gubbe? Även O.A. finns med bland inspirationskällorna. Som ung arbetade Petersson som möbelsnickare. Det kan vara en förklaring till varför så många av serierna handlar om snickeriverkstäder.

Vad innehållet beträffar ger jag godkänt betyg, men till publikationens fysiska format ställer jag mig frågande. Detta är vanliga stående serietidningsserier, som placerats i ett kvadratiskt album! Med andra ord upptas en tredjedel av varje uppslags sidyta av meningslösa marginaler.

Utdrag ur Uti vår hage: Spela Mandolin för en åsna av Krister Petersson. En tredjedel av varje uppslags sidyta upptas märkligt nog av av tomma marginaler.

Utdrag ur Uti vår hage: Spela Mandolin för en åsna av Krister Petersson. En tredjedel av varje uppslags sidyta upptas märkligt nog av av tomma marginaler.