Generic filters
Exact matches only
  • Artiklar
Omslag till Kalle Ankas julbok 1961 av Gunila Stiengranat.
  • Artiklar
Tony Cronstam må vara den senaste i raden, men han är långt ifrån den första svensken som skapat Disneyserier.

Einar Lagerwall började teckna för den danska licensproduktionen på 1960-talet och gjorde mycket reklam- och redaktionellt material.

I.N.D.U.C.K.S., detta underbara, ideellt underhållna uppslagsverk över allt som har med Disneyserier att göra (inducks.org), listar inte mindre än 33 svenskar som bidragit på något sätt.

Ett av de mer oväntade namnen man kan finna på denna lista är Åke Skiöld, kanske mest känd för sin korrespondensundervisning i teckning, som syntes till synes oavbrutet i reklam i serietidningar från 1950- till 1980-talet. Han arbetade på 1930-talet på Ateljé Dekoratör i Stockholm, ett företag som fick i uppdrag att skapa den tidiga Musse Pigg-tidningen. Där gjorde han med kollegorna Birger Allernäs och Lars Nylund ett antal ensidiga serier om Småpiggarnas äventyr, men även längre serier om Musse Pigg, Lille Hiawatha med flera, mellan 1937och 1938.

Ett annat intressant namn är Gunilla Stierngranat, framgångsrik illustratör och barnboksförfattare från mitten av 1900-talet. Hon tecknade omslagen till Kalle Ankas julbok från 1961 och 1962, troligtvis som en del av sin anställning på Åhlen & Åkerlunds förlag.

Skiss av titelsidan till Kalle Ankas julbok 1962 av Gunila Stierngranat.

När man går igenom listan är det annars tydligt att det inte bara är Cronstam som gått från serietidningen Bamse till Kalle Anka. Bland de svenska manusförfattarna och tecknarna kan man hitta ett antal Bamse-skapare, som Sören Axén, Joakim Gunnarsson, Thomas Holm, Peter Härdfeldt, Bosse Michanek och Olof Siverbo.

De flesta av alla svenskar som bidragit på något sätt har dock skrivit manus eller illustrerat enskilda omslag etcetera. Få har faktiskt ritat serier, och ännu färre, närmare bestämt ingen, har gjort någon längre karriär i detta yrke. Så vi får se om Tony Cronstam, den senaste i ledet, blir den första att göra just detta.

Omslaget till Kalle Anka & C:o nr 15/1975 av Tommy Andersson.