Generic filters
Exact matches only
  • Nyheter
Jubileumsutgåvan släpps via Readly-appen. Pressbild från Readly/Egmont Publishing/Disney.
  • Nyheter
Idag, den 9 juni, är det 85 år sedan figuren Kalle Anka gjorde sin debut i den tecknade kortfilmen Den kloka lilla hönan. Egmont firar detta med att ge ut en digital specialutgåva med serier utvalda i samarbete med föreningen NAFS(k).

Det var 1934 som Kalle, eller Donald Duck som han egentligen heter i hemlandet, gjorde debut i den tecknade kortfilmen The Wise Little Hen (Den kloka lilla hönan). Detta firar svenska förlaget Egmont med att släppa en 90-sidig digital jubileumsutgåva via läsappen Readly. Urvalet av serier har gjorts tillsammans med NAFS(k) – Nationella ankistförbundet i Sverige (kvack).

Kalle Anka 85 omslag

Unik jubileumsutgåva inför Kalles 85-årsdag med serieurval av NAFS(k). Copyright Disney.

– Det är fantastiskt att äntligen få ge allmänheten en bit av den serieskatt som Disney och Egmont har lämnat efter sig under åren. Vi har tillsammans i föreningen valt ut de serier vi tycker bäst om från varje årtionde. Vi har valt ut riktiga guldkorn som inte lika ofta repriserats och hoppas att många får möjlighet att läsa Kalle, både äldre och yngre, säger Mats Nilsson, ordförande för NAFS(k) i ett pressmeddelande.

– Vi är exalterade över att ha fått detta digitala hyllningsnummer på plats. Det är första gången som vi har involverat fansen på det här sättet och NAFS(k) har verkligen bidragit på ett fantastiskt sätt med sin stora passion och höga kunnande om Kalle och Ankeborgsvärlden, säger Anna Bergström, projektledare för Kalle Anka på Egmont i samma pressmeddelande.

Utgåvan innehåller nio olika serier av de mest kända tecknarna samt originalteckningar av Vicar och ett förord av översättaren Stefan Diös.