Generic filters
Exact matches only

Fakta

Blake og Mortimer: De udødliges dal, anden del: Mekongs biflod nummer tusind Blake og Mortimer: De udødliges dal, anden del: Mekongs biflod nummer tusind
Av: Författare: Yves Sente
Tecknare: Teun Berserik, Peter van Dongen
Översättare: Ole Steen Hansen
Omfång: 56 sidor
Format: 320 x 235 mm, hårds pärmar
Färg/svartvitt: Färg
Utgivare: Cobolt
Utgivningsår: 2019
Språk: Danska
Utgivningsland: Danmark
Klassifikation: Hjältar
ISBN: 9788770857987

Blake og Mortimer: De udødliges dal, anden del: Mekongs biflod nummer tusind

Böcker Blake och Mortimer reser från Hongkong till Mekong i den andra delen av De udødliges dal.

Jag avslutade min recension av den förra delen av det här tudelade Blake & Mortimer-äventyret med att dra in Indiana Jones som jämförelse. Nu när jag har läst ut del två tänker jag dock mer på Lara Croft. Det är väl framför allt det där med odödligheten som spökar (och skaver lite)? Lite påminner den här historien även om Franka-äventyret Draktänderna (av Henk Kuijpers). Den kvinnliga agenten som Francis Blake samarbetar med är också lite lik Yoko Tsuno (Roger Leloups seriefigur).

Våra brittiska hjältar färdas denna gång var för sig genom urskogen uppför Mekong, till den plats där en besvärlig krigsherre håller till. Visst låter det som ett eko av Apocalypse Now, eller om man så vill från filmens litterära förlaga Mörkrets hjärta? Det är svårt att tro att Yves Sente inte alls tänkt på Francis Ford Coppola och Joseph Conrad när han skrev det här manuset. Inget ont i det, men jag hade gärna sett att själva flodfärden fått lite mer sidutrymme. Det är sällan man tycker att det går för fort i ett Blake & Mortimer-äventyr. För att dra in ännu mer intertextuellt brus i analyslabbet så träffar Mortimer, mitt ute i den asiatiska urskogen, även på en sådan där skäggig missionär som Tintin så gärna umgås med i Tintin i Kongo.

Vissa inslag, till exempel odödlighetsmedlet och drakarna, känns lite överdrivna och faktiskt även överflödiga för intrigen. Men det där är förstås en smaksak! Även seriens ursprungliga skapare, Edgar P. Jacobs, kunde fläska på med ordentligt underliga inslag i vissa av sina manus. Serien har alltid varit både science fiction och fantasy.

Blake & Mortimer utspelar sig för övrigt i en parallell eller alternativ verklighet. I det första äventyret (Le Secret de l’Espadon I-III (ej på svenska)) kastas världen in i ett nytt världskrig precis efter att Andra världskriget tagit slut. Alla segrarnationerna angrips plötsligt av Det gula imperiet (med Tibet som centrum).

När dubbelalbumet De udødeliges dal utspelar sig har de demokratiska staterna med förenade krafter till slut lyckats kväsa imperiet. Man är i färd med att bygga upp sönderbombade världsstäder och att laga infrastrukturen. I detta läge försöker verklighetens ”imperium”, det röda Kina, utnyttja tillfället för att expandera. Den brittiska kronkolonin Hongkong hotas. För att avskräcka Kommunistkina från att försöka uppsluka Hongkong sätter ett arbetslag av skickliga ingenjörer, under ledning av professor Mortimer, igång med att bygga en märklig flygande krigsfarkost. Det här med Hongkong känns rentav lite dagsaktuellt, med tanke på nyligen timade kravaller i den före detta kronkolonin.

Som ni förstår händer det mycket i dessa album. Mortimers tjänare Nazir är rätt illa ute ett tag.

Det är Yves Sente som skrivit. Tecknarna heter Teun Berserik och Peter van Dongen. Hur de delat upp arbetet mellan sig vet jag inte. Kanske har den ene skissat medan den andre tuschat. Resultatet liknar Jacobs klara linjen-stil.

Utdrag ur Mekongs biflod nummer tusind.