Generic filters
Exact matches only

Fakta

Tempo bok 27 Tempo bok 27
Av: Författare: André-Paul Duchâteau, Victor Hubinon, Derib, André Franquin; Jean-Michel Charlier
Teckningar: Tibet, Victor Hubinon, Derib, André Franquin
Översättare: Jens E. Røsåsen, Nina Svendsrud
Redaktion: Hege Høiby m.fl.
Omfång: 143 sidor
Format: 275 x 210 mm, mjuka pärmar
Färg/svartvitt: Färg
Utgivare: Egmont Kids Media Nordic
Utgivningsår: 2019
Språk: Norska
Utgivningsland: Norge
Klassifikation: Hjältar
ISBN: 9788242962829

Tempo bok 27

Böcker Sjöbusar i Bastiljen i volym 27 av den norska antologin Tempo.

I grannlandet Norge ges som bekant den trevliga albumserien Tempo ut. I bok 27 hittar man tre kompletta album med Allan Falk, Buddy Longway och Rødskjegg. Dessutom en sida med Tobben och några faktasidor.

Buddy Longway av Derib är förvisso en fin serie, men den har vi redan läst på svenska i olika versioner. Det kluriga deckarmysteriet Angstens horoskop med Allan Falk skulle jag kunna skriva mycket om. Allan Falk är en intressant serie. Den är skriven av André-Paul Duchâteau (som även skrev Yalek) och den är tecknad av Tibet. Figuren har även förekommit hos oss i Sverige, under många olika namn: Allan Falk, Rick Hart, Rick Nelson. Franska originalnamnet är en ordlek: Ric Hochet uttalas likadant som rikoschett (när en projektil studsar tillbaka). Även Stan Lynde utgick från samma (egentligen rätt bedrövliga) ordlek med sin västernhjälte Rick O’Shay.

Men även Allan Falk får stiga åt sidan och lämna plats i manegens rampljus åt Rødskjegg och dennes ättelägg i äventyret Kapteinen uten navn, ett sjörövarraffel som lite otippat nästan uteslutande utspelar sig på fnöskigt torra landbacken! Erik, Rødskjeggs son, kämpar vidare med sin nyupptäckta ädla börd. Han är nämligen inte biologiskt barn till Rødskjegg, har det visat sig. Sjörövaren lade helt enkelt beslag på spädbarnet i samband med att han bordade ett fartyg i syfte att plundra det. Nu ska Erik försöka få ut sitt rättmätiga fadersarv.

Det går givetvis käpprätt åt pipan med Eriks planer på att bli en rik och respekterad fransk adelsherre. Han motarbetas av en lurig släkting och dennes kumpaner. Till sist går det så illa att han, snärjd av diverse sataniska intriger, hamnar inlåst i Bastiljens källare. Vilket gör att Rødskjegg måste komma till hans undsättning och storma Bastiljen. Smaka på det! Vilken symbolkraft finns det inte en sådan handling?

Man kan fråga sig vad Charlier egentligen menade med detta. Motsvarar i själva verket Eriks tre sjörrövarmentorer olika filosofiska synsätt hos de olika revolutionsledarna under franska revolutionen? Eller hos upplysningsfilosoferna? Låt oss, som en tankelek, anta att Rødskjegg, Träben och Baba är Danton, Robespierre och Marat. De räddar Erik. Han inser att Rødskjegg och piratlivet står för positiva värden som frihet och oberoende från L’ancien régime, arvet och blodet. Det är en hyllning till republiken, där man inte måste vara adlig (eller kunglig) för att bli ledare. Där var man kan välja sitt öde.

När Erik dödat sin onde släkting i en duell beklagar han sig: ”Han tog ifrån mig allt hopp om att återvinna mitt namn och min position.” På det replikerar Rødskjegg: ”Du är ung och modig. Namnet skapar du själv! Det är det enda som räknas. Tro mig!” (Figurerna säger förstås detta på norska i albumet, men ni fattar…)

Vad mer kan vi tillägga? Det är ett tankeväckande äventyr. Victor Hubinon fick här uppe på land chans att pusta ut lite från alla fartygsriggar och spant (och från alla nitar och skruvar på Buck Dannys flygmaskiner) och utnyttjade tillfället till att lite mer omsorgsfullt skulptera människornas drag med ljus och skugga. Ansiktena är överlag mer uttrycksfulla än vanligt.

Ursprungligen gick detta äventyr som följetong i franska Pilote 1961.

De gör en viktig pedagogisk seriehistorisk insats, Hege Høiby, Kjetil Johnsen och de andra Egmont-medarbetarna som kärleksfullt sätter samman de här volymerna.