Generic filters
Exact matches only

Fakta

Vigilante by Marv Wolfman Volume 1 Vigilante by Marv Wolfman Volume 1
Av: Författare: Marv Wolfman
Tecknare: Keith Pollard, George Pérez, Chuck Patton, Ross Andru, Don Newton
Tuschare: Pablo Marcos, Dick Giordano, Romeo Tanghal, Mike DeCarlo, Rick Magyar, Dan Adkins
Färgläggare: Tom Ziuko, Anthony Tollin, Adrienne Roy, Tatjana Wood
Omfång: 320 sidor
Format: Limmad rygg, styvt omslag
Färg/svartvitt: Färg
Utgivare: DC Comics
Utgivningsår: 2017
Språk: Engelska
Klassifikation: Hjältar
ISBN: 9781401268725

Vigilante by Marv Wolfman Volume 1

Böcker Ny återutgivning av en åttiotalsklassiker som många kallat DC:s version av Punisher. Men det tycker vår recensent är lite orättvist. Det är intressanta frågor som ställs, även om de lätt drunknar i de färgglada kostymer som många av de inblandade helt omotiverat bär.

I början av 1980-talet gjorde Marv Wolfman och George Pérez succé med The New Teen Titans, DC Comics motsvarighet till Marvels Uncanny X-Men. En av de mer långvariga bifigurerna var distriktsåklagaren Adrian Chase, men i The New Teen Titans Annual nummer 2 (1983) plockade man denne av brädet genom att låta maffian utsätta Chase för ett bombattentat där hela hans familj dog. I slutet av samma nummer tar Chase lagen i egna händer genom att bli den maskerade hämnaren Vigilante, något som Wolfman och Peréz ”groomat” Chase för ända från början.

Någon månad sedan fick Vigilante en egen tidning, skriven av Marv Wolfman och tecknad av Keith Pollard (till en början). Själv kom jag först i kontakt med serien när några av numren publicerades i den svenska tidningen Gigant 1984–85, men där började man några nummer in, så det här är första gången jag läser serien från början. Med en bakgrund som åklagare ägnar sig Vigilante åt att straffa och ibland döda dem som inte lagen kan röra, de som gått fria på grund av någon futtig teknikalitet.

Vill man vara elak kan man säga att Vigilante är ett plagiat på Marvels Punisher, men det tycker jag nog är lite orättvist. Mitt intryck av Punisher är att han är en rätt statisk figur, medan Vigilante genomgår en ständig utveckling och brottas med vad som är rätt och fel. Och visst gör han fel ibland, med ödesdigra följder. Det är intressanta frågor som ställs, även om de lätt drunknar i de färgglada kostymer som många av de inblandade helt omotiverat bär. Med dagens mått mätt finns det självklart mer sofistikerade serier, men man ska komma ihåg att det här var före både Watchmen och The Dark Knight Returns.

På det hela taget är det en trevlig och prisvärd utgåva som samlar tolv nummer. Serien var en av de första som trycktes på bättre papper (jämfört med standarddasspapperet som användes då på den amerikanska marknaden), så jag tror faktiskt att man kunnat skanna färgsidorna rakt av med mycket bra resultat. Men även om jag är en vän av färg måste jag nog säga att serien är snyggare i svartvitt, som när den gavs ut på svenska.

Jag skulle gärna se en fortsättning på återutgivningen med Alan Moores inhopp på serien och inte minst det tragiska slutet på hela sagan.

Ur Vigilante by Marv Wolfman Volume 1. Copyright DC Comics