Generic filters
Exact matches only

Fakta

Tempo bok 29 Tempo bok 29
Av: Författare: Henri Vernes, André Franquin, Albert Weinberg, André-Paul Duchâteau
Tecknare: William Vance, André Franquin, Albert Weinberg, Christian Denayer
Redaktion: Hege Høiby, Kjetil Johnsen, Jostein Hansen
Omfång: 104 sidor
Format: 280 x 210 mm, mjuka pärmar
Färg/svartvitt: Färg
Utgivare: Egmont Kids Media Nordic
Utgivningsår: 2020
Språk: Norska
Utgivningsland: Norge
Klassifikation: Hjältar
ISBN: 9788242965950

Tempo bok 29

Böcker Jan Hoff fortsätter att läsa norska Tempo med klassiska franskbelgiska äventyrsserier. I nummer 29 besöker Dan Cooper en raketbas där det dyker upp mystiska figurer i dykardräkter.

I Norge har, som bekant, norska Egmont haft den goda smaken ”återuppliva” den gamla serietidningen Tempo (som under några korta perioder även fanns i Sverige under namnen Banggg och Champion) i form av en serie välredigerade albumantologier. Förlagshuset började med denna utgivning redan 2014. Det var väl ingen som trodde att detta skulle bli långvarigt, men projektet lever fortfarande. Trettio volymer är man uppe i nu.

Den bok jag har framför mig nu har ordningstalet 29. Den innehåller följande: Bob Morane: Smuglerkrigen (av Henri Vernes och William Vance), Tobben (Franquin), Dan Cooper: Panikk på Cape Kennedy (Albert Weinberg), en kort bagatell med Al & Brock (Duchâteau/Denayer) samt ett mäktigt faktablock om den norska utgivningen av albumserier.

Bob Morane-äventyret har sannolikt gått i Seriemagasinet någon gång på sjuttio- eller åttiotalet. Det finns även utgivet som album på danska. Egentligen hade jag inte tänkt säga så mycket mer om det … fast två saker måste förstås ändå nämnas. Dels att detta var det första äventyret som William Vance tecknade (tidigare hade serien tecknats av Attanasio och Forton), dels att hjältarna faktiskt kämpade mot en manlig ligaledare när serien ursprungligen publicerades veckovis i Femmes d’aujourd’hui, men denne blev, när det var dags för albumpublicering, utbytt mot den (fagrare?) kvinnliga boven Ylang Ylang.

Men Dan Cooper är ändå Dan Cooper – så det blir även denna gång den serien som jag kommer att ägna mig huvudsakligen åt i denna recension. Albumet börjar med en färd på regnvåta gator i en osedvanligt vältecknad bil, vilket får mig att undra om detta kan bero på att Albert Weinberg haft hjälp av någon assistent vid detta tillfälle. Vi vet att Marcel Jaradin jobbade som assistent först åt William Vance, vars stil han lade sig väldigt nära, och senare, ett litet tag, åt just Weinberg. Men det skar sig visst mellan dem rätt snabbt. Kanske var det trots allt Weinberg som helt på egen hand hade en ovanligt bra dag?

Äventyret handlar om hur Dan Cooper (en kanadensisk stridspilot) anlitas som någon sorts NATO-observatör vid den amerikanska raketbasen Cape Kennedy. Snart dyker det upp mystiska figurer i dykardräkter. Allt tycks tyda på att det är spioner eller sabotörer som är i farten. Det förekommer även några riktigt skumma delfiner i den här historien. Blixten slår ner i en man. Efter ett tag hettar det till på allvar. Delar av raketbasen står i lågor samtidigt som en massa aggressiva ormar kryper fram från sina gömställen i det höga gräset. Kan det bli mer dramatiskt än så? Därefter slåss Dan Cooper mot en stor alligator. Till sist får mysterierna sina förklaringar. Men det ska jag inte avslöja här!

Vill ni se en riktigt pigg Dan Cooper och en Albert Weinberg i högform är detta rätt objekt att rikta blicken (och köplusten) mot.

Slutligen riktar vi ett tack – ännu ett – till Tempo-teamet som gjort detta möjligt: redaktören Hege Høiby, chefredaktören Kjetil Johnsen och faktablocksförfattaren Jostein Hansen.

Uppslag ur Dan Cooper: Panikk på Cape Kennedy av Albert Weinberg. © Egmont.