Generic filters
Exact matches only

Fakta

Tempo bok 38 Tempo bok 38
Av: Författare: Greg, Derib, Franquin, André-Paul Duchâteau
Tecknare: Hermann, Derib, Franquin, Tibet
Översättare: Jens E Røsåsen, Olivia Tångring
Omfång: 111 sidor
Format: 280 x 210 mm, mjuka pärmar
Färg/svartvitt: Färg
Utgivare: Egmont Kids Media Nordic
Utgivningsår: 2021
Språk: Norska
Utgivningsland: Norge
Klassifikation: Antologier
ISBN: 9788242969866

Tempo bok 38

Böcker Allan Falk gillrar en fälla …

Den norska bokserien Tempo är en sorts fortsättning på det gamla samskandinaviska projektet Fart og tempo (Tempo i Norge, Banggg/Champion i Sverige), ursprungligen sjösatt 1966 av Gutenberghus (nuvarande Egmont). Kanske är det först nu som det hittat den form som det borde haft hela tiden? Egentligen var det ju rätt bedrövligt att samla på en serietidning i flera veckor innan man fick läsa ett helt äventyr (särskilt i glesbygd där man kanske fick cykla en mil till närmaste kiosk). Naturligtvis fungerade förebilderna nere på kontinenten, Tintin och Pilote, likadant. Affärsidén var förstås att varva etablerade, säkra favoriter med nya, mer obekanta serier, som läsarna behövde bli vana vid innan de vågade satsa en hel veckopeng på dem.

I nya bokserien Tempo får man i varje volym minst ett avslutat album, inte sällan två. I just denna volym, bok 38, består innehållet av fyrtiosex sidor Bernard Prince av Hermann och Greg (Flammende skyer), fyrtiosex sidor Buddy Longway av Derib (Elgjakten), en sida Tobben av Franquin, åtta sidor Allan Falk av Tibet och André-Paul Duchâteau (Jakt på en råkjører) samt några faktasidor om Derib och om pockettitlar. Hege Høiby är redaktör för boken.

Även om Buddy och Bernard nog är de intressantaste serierna i denna volym så har båda dessa album varit publicerade här i Sverige åtminstone två gånger. Låt oss därför rikta strålkastarljuset mot Allan Falk, eller som figuren egentligen heter: Ric Hochet (ett namn som är en ordlek och uttalas likadant som Rick O’Shay). I Sverige har figuren även hetat Rick Hart och Rick Nelson.

Allan Falk är en mysterielösande journalist skapad av 1955 åt den belgiska Tintin-tidningen. Eftersom journalisten Tintin blev alltmer sällsynt i sin egen tidning tvingades Allan Falk, ofrivilligt, att bli dennes ständige ersättare. Jourhavande journalist.

Serien tecknades av Tibet och skrevs av André-Paul Duchâteau, experten på skruvade kriminalgåtor. Efter Tibets död 2010 har även Simon Van Liemt tecknat några album.

Man känner igen Allan Falk på hans stora lugg och prickiga kavaj. Efter ett antal äventyr försågs hjälten med en gul Porsche 911. Det passade Tibets bilälskande assistent, Christian Denayer, som handen i handskfacket.

Bedetheque listar 78 ordinarie Ric Hochet-album. Men även ett antal specialutgåvor av olika slag.

Den här korta serien från 1969 var sextonsidig när den ursprungspublicerades i pockettidningen Tintin Sélection, men redigerades om till åtta sidor när den albumpublicerades tillsammans med ett antal andra korta serier 1997. Här tar sig Allan Falk an ett fall med en bilburen bov som upprepade gånger kör på folk och sedan smiter från platsen utan att uppge vem han är. Allan Falk gillrar därför en fälla …

Utdrag ur Allan Falk i Tempo bok 37. © Le Lombard, Tibet & Duchâteau