Generic filters
Exact matches only

Fakta

Blårockarna: Den stora patrullen Blårockarna: Den stora patrullen
Av: Författare: Raoul Cauvin
Tecknare: Louis Salvérius
Översättning: Göran Semb
Omfång: 48 sidor
Format: 296 x 215 mm, mjuka pärmar
Färg/svartvitt: Färg
Utgivare: Zoom Förlag
Utgivningsår: 2020
Språk: Svenska
Utgivningsland: Sverige
Klassifikation: Western
ISBN: 9788770211260

Blårockarna: Den stora patrullen

Böcker Nu får vi se hur Blårockarna tog sina första vacklande steg …

Tragedin med Louis Salvérius alldeles för tidiga död (23 maj 1972) hänger som en blytung skugga över serien Blårockarna. Det gäller förstås särskilt de första albumen. Sedan fortsatte Willy Lambil arbetet med serien.

Albumet Den stora patrullen samlar de allra första, kortare serierna med Blårockarna. Serien började publiceras i den belgiska tidningen Spirou 1968. De albumpublicerades dock inte förrän ett antal fullängdsalbum redan hade givits ut.

I början visste inte manusförfattaren Raoul Cauvin och Salvérius riktigt vad de skulle göra av sin serie. I dessa tidiga serier har det inte blivit inbördeskrig ännu. Skämten handlar om livet på ett litet militärt fort ute i öknen. Ibland kämpar soldaterna mot indianer. Det är fortfarande inte självklart vilka som ska mogna till rollerna som seriens egentliga huvudpersoner. Kommendantens dotter och en indianspejare tillhör skaran av återkommande figurer. Det finns åtminstone fem olika namngivna blårockar. Man anar inte alls att Chesterfield och Blutch senare ska bli ett slags Helan och Halvan-par.

Morris hade tagit med sig Lucky Luke till Dargaud och Pilote, Så Dupuis behövde en ny västernserie till Spirou-tidningen. Men Blårockarna skulle behöva utvecklas några år till innan den helt och fullt kunde axla den ensamme cowboyens mantel.

Detta är en seriehistoriskt sett synnerligen värdefull utgivning. Ett måste för alla Sveriges Louis Salvérius-fanatiker. Och som grädde på moset har förlaget Zoom anlitat den lika pålitlige som påhittige översättaren Göran Semb (Ni vet, han som brukar prata om serier med Christer Larsson i Seriepodden!).

Tidig Blårockarna av Cauvin & Salvérius. © Dupuis och Zoom.