Generic filters
Exact matches only

Fakta

Robin Hood Robin Hood
Av: Författare: Russell Punter
Tecknare: Matteo Pincelli
Rådgivare: Mike Collins
Översättare: Eva Andreasson
Omfång: 104 sidor
Format: 263 x 176 mm, inbunden, hårda pärmar
Färg/svartvitt: Färg
Utgivare: Tukan Förlag
Utgivningsår: 2018
Språk: Svenska
Utgivningsland: Sverige
Klassifikation: Historia
ISBN: 9789177832447

Robin Hood

Böcker Klassiska berättelser har en lång tradition inom seriemediet. Mest känd är förstås Illustrerade Klassiker, men med några års mellanrum kommer någon aktör ut med en ny serieversion av en klassisk saga eller bok. Det här är ett exempel på en utgivning som åtminstone jag inte behövde.

Robin Hood från Tukan förlag är riktad till en yngre läsekrets och tecknad av italienaren Matteo Pincelli i en stil som är influerad av både manga och tecknad film. Det är snudd på att det ser ut som stillbilder från en tecknad film på sina ställen. Linjerna är dessutom jämntjocka och ofta lite oskarpa, vilket förhöjer detta intryck. Svärtan lyser nästan helt med sin frånvaro, vilket gör att bilderna saknar djup och fart. Det är synd, för Pincelli är duktig på att variera vinklar och perspektiv. Han skulle behövt en annan tuschare eller lagt mer tid på att ornamentera och skugga teckningarna.

Manuset håller sig till de mest klassiska berättelserna, vilket är tryggt men ospännande. Det är barnvänligt och oblodigt, men väldigt tamt. Jag kan förstå behovet av att då och då uppdatera mossiga berättelser till samtiden, men den här utgivningen känns onödig och följer en oroväckande trend med dåliga klassikerserier av brittiskt ursprung på svenska under de senaste åren från förlag som normalt sett inte sysslar med serieutgivning.