Generic filters
Exact matches only
  • Artiklar

Strippserier … En kommersiellt söndertrasad serieform – ofrånkomligt kopplad i en dödsspiral med den sakta borttynande dagspressen; eller en seriekonstens motsvarighet till haiku-diktning – perfekt anpassad till dagens snabba, bildbaserade konsumtion på sociala medier och i våra allestädes närvarande smartphones?

Jag har funderat i dessa banor ett bra tag nu och betraktat hur strippserierna gång på gång räknats ut, bara för att resa sig igen som en Fågel Fenix. Samtidigt som det kommer larmrapporter om att dagstidningar drar ner på serier eller till och med tar bort sina seriesidor helt är det fortfarande många som arbetar med strippserier i Sverige. Hur går det ihop? Går det ihop? Finns det en framtid för svenska strippserier?

För att söka svar på dessa frågor bestämde vi oss för att ta tempen på den svenska strippseriebranschen av idag. Vi har i detta syfte intervjuat ett stort antal av de svenska skaparna bakom dagens strippserier, men även ställt frågor till representanter för syndikaten och dagstidningarna – allt för att skaffa oss en uppfattning om hur hela processen kring de svenska strippserierna fungerar.

Vi har även specialstuderat ämnen som nyproduktionen av strippserien Hälge, tillkomsten av den nya gästserieplatsen i Sydsvenska Dagbladet samt hur det går till när vissa ämnen undviks i strippserier, genom censur eller självcensur. Vi dyker också ner i strippseriens historia i Sverige, med minnen från den klassiska serieredaktören Nisse Larsson, samt en rapport från Svenskt Seriearkiv om dess samlingar av strippserier. Utöver detta har vi gjort vårt bästa för att alla fasta delar av tidningen också ska spegla strippseriekulturen, med allt från Recensioner till Ateljésamtal, från Porträtt till Förhandstitt.

Sammantaget ger detta nummer en bild av den svenska strippseriebranschen som den ser ut just i detta nu. När jag skriver detta håller kickstarterkampanjen för den kompletta samlingen med Kalle & Hobbe på att passera två miljoner … Så intresset för strippserier finns helt tydligt, i alla fall med nostalgiska förtecken, men har denna form en framtid? Läs och begrunda.

Ursprungligen publicerad i Bild & Bubbla nr 224 (3/2020). Texten återges med skribentens tillåtelse.