Generic filters
Exact matches only

Fakta

Atom Agency 2: Lilla Hanneton Atom Agency 2: Lilla Hanneton
Av: Författare: Yann
Tecknare: Olivier Schwartz
Översättare: Fabian Göranson
Omfång: 56 sidor
Format: 320 x 240 mm, hårda pärmar
Färg/svartvitt: Färg
Utgivare: Story House Egmont
Utgivningsår: 2021
Språk: Svenska
Utgivningsland: Sverige
Klassifikation: Deckare
ISBN: 9789176217238

Atom Agency 2: Lilla Hanneton

Böcker Franskbelgiskt deckarraffel av Schwartz och Yann.

Mitt första möte med Olivier Schwartz (född 1963) var Spirou-albumet Operation Fladdermus (som kom ut 2009 i den franskspråkiga världen och landade hos oss några år senare). Han och manusförfattaren Yann gav oss en tuff och fräsch version av den gamla äventyrsserien. Albumet utspelar sig under Andra världskriget och är tecknat i en sympatisk retrostil. Det var tydligt att Schwartz hade studerat såväl de gamla Marcinelle-mästarna Jijé och André Franquin som den senare utvecklaren av stilen Yves Chaland. Lite senare gjorde team Schwartz/Yann det biografiska albumet om Jijés och de andras Amerikaresa: Gringos Locos. Och det kom fler extraordinära Spirou-album från de båda serieskapande fransmännens verkstad.

Atom Agency är något annat än Spirou. Det första albumet, Furstinnans juveler, var baserat på verkliga händelser. I centrum för den oväntat våldsamma och blodiga handlingen finner vi den unge privatdetektiven Atom Vercorian, som är son till en av cheferna vid stadens poliskår.

I album 2, Lilla Hanneton, flyter det inte riktigt lika strida floder av blod. Tempot är aningen lägre. Historien påminner faktiskt en smula om det gamla Leo Malet/Jacques Tardi-albumet Dödens adress, där deckaren Nestor Burma traskade runt och försökte lösa ett mysterium som hängde samman med händelser under Andra världskriget. Atom Vercorian tar sig också, motvilligt, an ett fall som handlar om ett mystiskt försvinnande under kriget.

Alla trådar har inte knutits ihop när albumet slutar, även om själva deckargåtan får en lösning. Och tyvärr kan vi inte vara säkra på att det blir någon fortsättning under den närmaste tiden. Schwartz har nämligen fått ta över jobbet som ordinarie Spirou-tecknare. De album han gjorde tidigare var så kallade extraordinära, som låg utanför huvudserien.

Ja, kanske ska jag säga något om Yann (Yann Le Pennetier) också? Han är aningen äldre, född 1954. Han har skrivit manus till en mängd olika serier under åren, varav de kanske mest kända är Les innommables och Thorgal.

Alla som gillar serier och deckare kommer att uppskatta detta album.

Utdrag ur Atom Agency 2 av Yann och Schwartz. © Dupuis, Yann/Schwartz