Generic filters
Exact matches only
  • Nyheter
  • Nyheter
Bild & Bubbla minns Mézières. Tecknaren bakom Linda & Valentin har dött, vid en ålder av 83 år.

Jean-Claude Mézières föddes den 23 september 1938 i en förort till Paris. Han var tidigt serieintresserad och var fullkomligt besatt av Tintin. Som tonåring ritade han till och med en västernserie som han skickade till Hergé. (Hergé avböjde vänligt.) Efter studier konsthögskolan och militärtjänstgöring började Mézières jobba med illustrationer och reklam. 1965 drog han till USA och jobbade som cowboy innan han började göra serier med barndomsvännen Pierre Christin, som jobbade vid University of Utah.

Väl hemma i Frankrike igen lanserade vännerna sin numera klassiska science fiction-serie Valérian (Linda & Valentin på svenska). Linda & Valentin är Mézières mest kända verk och det mest långlivade. Serien har idag översatts till över tio språk och Mézières teckningar har varit en tydlig inspiration till estetiken i Star Wars-filmerna. 2017 kom även spelfilmen Valerian and the City of a Thousand Planets i regi av Luc Besson.

Mézières avled den 23 januari 2022.

Samtliga album har utgetts i samlingsvolymer på svenska från Cobolt, men serien har även getts ut sporadiskt i Fantomen, Tung Metall, Pulserade Metal och Efter muren. Det har även skrivits flera artiklar om och recensioner av Linda & Valentin i Bild & Bubbla genom åren.

Jean-Claude Mézières i Helsingfors 1981. Foto: Rolf Lindby.

Extern länk: