Generic filters
Exact matches only
  • Nyheter
Skärmdump från Arbetets webbplats 2020-10-24 med kollage av memes hämtade från Internet.
  • Nyheter
Varför använder radikalhögern sig så ofta av mangaestetiken? En kolumn på Arbetets kultursida tog häromdagen upp koppling som kanske varit okänd för många.

”Radikalhögern har en bisarr förkärlek för manga och publicerar gärna bilder på sina ledare som storögda seriefigurer.” Ja, det påstås i en text av skribenten Myra Åhbeck Öhrman på kultursidan i Arbetet (2022-10-24).

Enligt texten har Italiens nya premiärminister, högernationalisten Giorgia Meloni, ofta delat fan art av sig själv tecknad i mangastil. Det var heller inte ovanligt att se memes med Donald Trump tillsammans med mangafigurer. Nyligen postade Sverigedemokraternas Twitter-konto en segervideo med Jimmie Åkessons ansikte klistrat på tecknade karaktärer , och Åkesson har även använt en en tecknad porträttbild av sig själv på Facebook med kommentaren ”Möt Yummie Aki-San”.

Myra Åhbeck Öhrman spårar kopplingen tillbaka till internetforum såsom 2chan och 4chan. De började som kanaler för att diskutera anime, men blev med tiden en betydande grogrund för alt-right-rörelsen:

”Richard Spencer, grundaren av altright.com, uttryckte ofta sin uppskattning för både Japans politik och anime. I en intervju med Buzzfeed News sa han att serierna ’passade althögerns estetik’, och att onlinekulturen var ovärdelig för att nå unga människor.”