Generic filters
Exact matches only
  • Artiklar
Bilder monterade på protestskyltar. Foto & ©: Marcus Malinda Lindmark
  • Artiklar
Den 8:e december 2022 var det premiär för det 150 tecknare starka tecknaruppropet Moment 2022 – en utställning med serieinspirerad konst mot Nato och användning av kärnvapen på Frölunda Kulturhus i Göteborg. Utställningen pågår fram till den 29 januari 2023.  

Bild & Bubblas reporter var givetvis på plats på vernissagen för att dokumentera i text och bild.

Reaktion mot att skrämma svenskarna in i NATO 

Tecknarupproret startades av Karin Z. Sunvisson, som en ”reaktion på hur skamlöst Natolobbyn använde folks sorg och förskräckelse över kriget i Ukraina till att skrämma Sverige och Finland in i ett Natomedlemskap”, har hon tidigare sagt till Proletären.

Elias Ericsson och en besökare framför Ericssons bidrag till utställningen: Foto: Marcus Malinda Lindmark.

Denna vernissagekväll leddes dock av Love Antell och Elias Ericson, som också medverkar i utställningen. Det hölls engagerade tal, och en piñata som såg ut som en kärnvapenrobot slogs sönder och samman. Publiken kunde också komma fram och hjälpa till att slå sönder piñatan.

Publiken fick vara med och slå sönder en piñata som såg ut som en kärnvapenrobot. Foto & ©: Marcus Malinda Lindmark

Omvända världen: Finland leder och Sverige följer 

Först ut att prata var Antell:

”Några vänner till mig har sagt de tycker vi i Sverige ska göra som Finland och gå med i Nato. Jag är svensk medborgare, uppvuxen i Finland, och minns hur det var på 80-talet när Finland inte vunnit hockey-VM och inte vunnit Eurovision. Att höra att Sverige göra som Finland är som att en ny vind har börjat blåsa”, säger Antell.

Sångaren Love Antell höll tal på vernissagen. Foto & ©: Marcus Malinda Lindmark

Turkiets bomber mördar folk 

Sedan tar Ericson över och skräder inte med orden:

”Vår regering är tydligen beredda att göra allt för att gå med i Nato. Jag är förbannad för att Turkiets bomber mördar folk. Precis som Rysslands bomber gör. Krig är inte något abstrakt utan verkligheten är att människor bombas ihjäl av Erdoğan [Turkiets president, red:s anm.]. Därför ska Sverige sluta sälja vapen till Turkiet.”, säger Ericsson.

”Jag är beredd att göra allt för att kämpa för fred och nedrustning av kärnvapen. Tack till Karin som startade Tecknaruppropet och tack till alla som deltagit i det. Fortsätt vara förbannade så ses vi i Natomotståndet”, avslutar han.

Även Elias Ericsson höll tal: ”Vår regering är tydligen beredda att göra allt för att gå med i Nato.” Foto & ©: Marcus Malinda Lindmark

Utan neutrala länder en tudelad värld 

En annan tecknare som är på plats och också är med i utställningen är Max Gustafsson. Jag frågar honom hur det kommer sig att han blivit engagerad i det här.

”Det var Karins stora förtjänst”, svarar han. ”Jag ville vara med i utställningen för att jag är emot Nato och militarisering, och att Sverige ska få behålla sin neutrala status för att kunna påverka andra länder. Om alla länder antingen är med i en krigsallians eller med Ryssland, och det inte finns något neutralt land, så får vi en tudelad värld”, påpekar Gustafsson. 

Max Gustafson pekar på sitt bidrag till utställningen. Foto: Marcus Malinda Lindmark.

Luciatåg i Stockholm och ny bok 

Förutom utställningen på Frölunda Kulturhus har det också arrangerats ett Luciatåg i Gamla Stan i Stockholm för att uppmärksamma Utrikesdepartementet på uppropet, och det kommer även bli en bok som samlar de olika tecknarnas bilder.

Mer information om uppropet och de olika kringaktiviteterna hittar du här.