Generic filters
Exact matches only
  • Nyheter
© Art Spiegelman
  • Nyheter
Under vårvintern 2023 utgav Epix Art Spiegelmans klassiker Maus i ny svensk översättning av Horst Schröder själv.

Maus är en av de stora serieromanerna, det vill säga en serie som även människor utanför seriesfären eventuellt hört talas om. Art Spiegelman inledde serien i independenttiteln Raw redan 1977, men den stora framgången kom när serierna samlades i bokform (två delar, 1986 respektive 1991). Som många redan vet är Maus historien om Art Speiegelmans far, som var med om judepogromerna under andra världskriget. Judarna avbildas genomgående som möss medan nazisterna är katter.

I Sverige publicerades en tidig version av Maus i antologin Dom är som djur från Epix 1981. Det var dock Brombergs förlag som först gav ut serien i svensk bokform i två delar, 1987 respektive 1992 samt i en stor samlingsvolym 1996. Ett återtryck kom 2009. Sedan dess har boken varit ur tryck. Tills nu, vill säga.

Under våren 2023 kom serien i nyöversättning av förlagschefen Horst Schröder själv. Att en modern klassiker som Maus hålls i tryck får nog betraktas som något av en kulturgärning.

Bild & Bubbla uppmärksammade serien med ett specialnummer 2010 och den efterföljande utställningen Mus, Mouse, Maus.