Generic filters
Exact matches only
  • Artiklar
Foto: Marcus Malinda Lindmark
  • Artiklar
Bild & Bubblas reporter rapporterar från årets upplaga av Stockholms internationella seriefestival. Som vanligt blir det vimmel, intervjuer och massor med bilder.

En elektronisk skärm med festivalreklam i entrén. Festivalbilden är ritad av Ola Skogäng. Foto: Marcus Malinda Lindmark

Då var det festival i Stockholm igen. Inte vilken som helst utan Stockholms internationella seriefestival 2023. Samlingspunkt för tecknare, förläggare och serieintresserade.

Mässgolvet ovanifrån. Foto: Marcus Malinda Lindmark

Ett sjöodjur i Vättern

En av dessa tecknare är Christina Jonsson som vanligtvis arbetar som illustratör på heltid. Serier gör hon för att få hålla på med egna projekt. Hittills har det blivit två serieböcker som utspelar sig i Hjo, den första heter Badgäster och bedragare (2014) och den senaste Vätterns fasa (2020) och handlar om vad som skulle ha hänt om ett sjömonster hade gömt sig i sjön Vättern under det tidiga 1900-talet.

”Jag utgick från en skröna om några skottar som sänkte ner ett ägg från Loch Ness-odjuret i Göta kanal. Därifrån är steget inte långt att tänka sig att monstret kläckts och hamnat i Vättern”, säger Jonsson.

Christina Jonsson med sin senaste seriebok, Vätterns fasa. Foto: Marcus Malinda Lindmark

Huvudpersonen i boken är Signe Modin, en badgäst med konstnärlig ådra som följs åt av journalisten Martin Lööw som hjälper henne på äventyren.

Den första boken är nu ute i en ny upplaga sedan 2022. ”Den är omgjord och innehåller nya sidor med bakgrunden till historien, jag har också rensat bort en del småsaker som blev fel i första tryckningen”, säger Jonsson.

Hon kan också avslöja att hon arbetar på en tredje bok som kommer att vara den sista delen i serien.

Christina Jonsson visade sin skapandeprocess som en film på surfplattan. Foto: Marcus Malinda Lindmark

Köp serien, få datorspelet

Serien Sons of Plunder marknadsfördes med ett annorlunda försäljningsgrepp där det ingick ett datorspel som heter Roof Top Treasure Hunt, som man fick om man köpte serietidningen. Det ville jag förstås få veta mer om.

Christoffer Hjalmarsson med Sons of Plunder. Foto: Marcus Malinda Lindmark

”Det var som en kul grej bara, min polare jobbar med spel och han ville göra en mekanik där man smyger och infiltrerar och då ville han använda min seriefigur i datorspelet”, berättar Christoffer Hjalmarsson som har skrivit och tecknat serien.

Den handlar om äventyraren och tjuven Clive Topperman, som påminner lite om filmkaraktären Indiana Jones. I senaste albumet Gamla fördomar från år 2022 hamnar han i en fördomsfull småstad i USA. ”Där blir han jagad, men snart är det ombytta roller och det är han som är jägaren i stället”, förklarar Hjalmarsson.

Christoffer Hjalmarsson visar upp dataspelsversionerna av sina figurer. Foto: Marcus Malinda Lindmark

Illustrerade låttexter och serieskola

Slutligen träffar jag Evelina Berglund som gjort albumet På golvet ligger verkligheten. Det är ett seriealbum som illustrerar olika låttexter. Hon berättar vidare att hon är utbildad på serietecknarutbildningen i Skarpnäck. Då, medan vi pratar, dyker plötsligt Wendel Strömbeck upp. Hon driver och grundade skolan år 2016 tillsammans med Ida Engblom.

Wendel Strömbäck (t.v.) och Evelina Berglund (t.h.). Foto: Marcus Malinda Lindmark

”Det är via Skarpnäcks folkhögskola och vi har serier, illustration och animation”, flikar Strömbeck in.

”Men när jag gick där 2019 till 2020 fanns det bara serier”, säger Berglund förvånat.

Inspirationen till skolan kom från Kvarnby Folkhögskola som driver Serieskolan i Malmö. ”Ett Kvarnby i Stockholm tänkte vi”, avslutar Strömbeck.

Robert Aman (t.h.) intervjuade Mikael Tegebjer (mitten) och Nicolas Krizan (t.v.) om crowdfundingprojektet för Lillen. Foto: Marcus Malinda Lindmark

Teckningsvägg och föreläsningar

Förutom försäljningsborden pågick också flera andra aktiviteter, till exempel föreläsningar av bland andra Elsie Rosberg, som presenterade bokutgivningen på Hegas förlag.

Elsie Rosberg presenterade Hegas utgivning, här Flippade sagor. Foto: Marcus Malinda Lindmark

Det gick också att se en utställning av Adrian Malmgren och på en vikvägg kunde besökare rita sina egna teckningar. Några som tog chansen att göra just detta var Bruno och Ava som ritade på väggen. Det gjorde också Parisa och Baiyok.

Besökarna fick även måla på serieväggen. Bruno och Ava (t.h.) och Parisa och Bayiok (t.v.) gjorde just det. Foto: Marcus Malinda Lindmark