Från Seriefrämjandets webbplats:
Serie- och fantastikscenen är Seriefrämjandets mötesplats för allt som rör tecknade serier, fantasy och science fiction på Bokmässan. Årets program bjuder på internationella superstjärnor, födelsedagsfiranden för legendariska seriefigurer, samt både personliga och magiska berättelser. Vi kommer gå närmare in på hur man överlever som illustratör, se på liveteckning, och vara med på prisutdelningar och festivaluppdateringar. Dessutom följer Seriescenen upp årets teman; judisk kultur och staden.
PROGRAM
Jeff Kinney, formgivare, spelutvecklare och författaren till Dagbok för alla mina fans pratar om sin skrivprocess och liveritar på scen.
Lisa Engström (förmedlare på Illustratörcentrum), Yvette Gustafsson (projekt ledare för Seriefest i väst, serietecknare och workshopledare) och Marie Tillman från Serieförmedlingen pratar med moderatorn Helena Bergendahl, illustratör och fd styrelseledamot för Svenska tecknare. Hur får man ihop sitt yrkesliv? Hur håller man i längden? Och hur kan vi och de olika organisationerna hjälpa varandra?
Från Malmö kommer Milan Obradovic ́, verksamhetschef på BID Malmö och serietecknaren Jenny Holmlund som har jobbat med Seriestaden Malmö med projekt i stadsdelen Möllevången. Kan serietecknare göra bostadsområden tryggare och bidra till mer delaktighet och hållbarhet? Och är Malmö Sveriges på riktigt Sveriges seriehuvudstad?
Ellinor Broman från Palabra förlag presenterar förlagets utgivning och diskuterar att översätta serier från spanska tillsammans med översättarna Elisabeth Helms och Manni Kössler.
Tom Gauld är en prisbelönt serietecknare och illustratör, som givit ut många böcker för vuxna och varje vecka gör serier om litteratur och vetenskap i The Guardian respektive The New Scientist. Nu har han utkommit med sin första bilderbok, Den lilla träroboten och prinsessan vedträ. Hör Tom berätta om boken i ett samtal med förläggare Lotta Lyssarides.
Seriefrämjandets ordförande Stef Gaines och Seriefrämjandets verksamhets ledare Marie Tillman berättar om föreningen och vad som är på gång.
Johan Egerkrans är en av Sveriges ledande illustratörer och har illustrerat det klassiska rollspelet Drakar och Demoner samt rollspelet Nordiska väsen. Hör Johan berätta om hur det är att illustrera rollspel, ljusskygga väsen och fantastiska monster.
Ann Ljungberg pratar med Elisabeth Berglund om hennes böcker Eldbarnet och uppföljaren Tidens hjärta. Eldbarnet belönades 2023 med Selmapriset, som delas ut av Vulkanmedia till årets bästa egenutgivna bok.
Orest Lastow har nyligen debuterat med sin SFroman Vårt liv är inte vårt. Nu berättar han om metodiken han har använt för sitt världsbygge – hur han gått från idé till universum.
Arrangör: Hoi publishing
Det klassiska rollspelet Drakar och demoner fyller 40 år och med anledning av att Fria Ligan ger ut spelet i ny tappning föddes idén om en bok som riktar sig till en yngre målgrupp. Boken utgår från den värld som skapats i rollspelet Drakar och Demoner. E.P Uggla pratar med Fria Ligan om fenomenet Drakar och Demoner, om berättandets betydelse i rollspel och kopplingen till litteratur.
Arrangör: Bonnier Carlsen
Frida Malmgren bjuder på Alla tiders uppfinnare och vetenskapare, en helillustrerad faktabok om historia baserade på personporträtt och viktiga händelser. Sarah Sheppard skriver och illustrerar fängslande för alla som drömmer sig bort till avlägsna platser fyllda av spännande upptäckter. Hennes kartbok Viktiga kartor – för äventyrare och dagdrömmare har väckt nyfikenhet på vår fantastiska planet hos tiotusentals barn, och nu lagom till tioårsjubileet släpps ytterligare åtta nya uppslag. Moderator: Maja Lindqvist, förläggare.
Den prisbelönta serieskaparen Ellen Ekman i ett samtal om tredje boken om älskade kattokiga Idde. Med humor och värme gestaltar hon avundsjuka och vänskap i Idde och maskeradkalaset. Arrangör: Rabén & Sjögren
Med Vargblod har Berg tagit ett nytt grepp om thrillergenren. En filmisk värld där rå action varvas med det djupt mänskliga, där kärlek och hat är varandras spegelbilder och där teknologi är vägen till både frälsning och undergång. Författaren Chris Berg i samtal med sin förläggare Jakob Nilsson.
Arrangör: Bokfabriken
Andreas Palmaer är aktuell med en true crimebok, mörkt och suggestivt illustrerat av Henrik Jonsson, illustratören bakom PAXböckerna. Jonna Björnstjerna har kallats för ”förskolebarnens egen Stephen King” med sin serie om Familjen Kanin som trollbinder små barn med häftiga sagomiljöer och rysframkallande skräck. I år firar Familjen Kanin dessutom 10boksjubileum! Moderator är Karin Lemon, förläggare.
Joanna Rubin Dranger samtalar med Josefine Engström, ordförande för Svenska Tecknare, om sin roman Ihågkom oss till liv. Under samtalet diskuteras hur det är att arbeta researchbaserat, hur urvalet går till när materialet är så enormt och hur arbetsprocessen såg ut. För sin roman Ihågkom oss till liv är Rubin Dranger nominerad till Nordiska rådets litteraturpris 2023. Hon är också årets mottagare av Prisa!, Svenska Tecknares nyligen instiftade stipendium.
Matilda Ruta är illustratör, serietecknare och bilderbokskonstnär. Hon har nominerats till både Augustpriset (för Åka buss 2016) och Elsa Beskowplaketten. I Kurragömma skildrar hon maktkampen på förskolan – vem är det egentligen som bestämmer? Om att vara minst men vilja vara störst. Och om när leken går lite för långt och inget blir som man hade tänkt sig.
26–29 oktober blir det Seriefest i Väst för femte året i rad! Det blir workshops, föreläsningar, scenprogram, utställningar och fest runt om i Göteborg och Västra Götaland. Festivalgeneralen Yvette Gustafsson presenterar programmet som har gratis inträde på alla programpunkter och är för alla åldrar.
Professor Gregg BuckenKnapp berättar om boken Messages from Ukraine – en serieroman utgiven som ett vetenskapligt verk, tecknad av den estniske tecknaren Joonas Sildre. Boken bygger på de konversationer som Gregg hade med ukrainska fd studenter på institutionen i samband med att kriget bröt ut.
I samband med föreläsningen samlar vi in pengar till IBBYs projekt ”Ett bibliotek i en resväska” för att återuppbygga bibliotek i Ukraina.
Cecilia Vårhed i samtal med Rojin Pertow, redaktör på Galago, om sin debutbok Fattigt skryt. Arrangör: Galago
Elias Våhlund berättar om nya delen i den omåttligt populära serien Handbok för superhjältar. Arrangör: Bonnier Carlsen
Hur skriver man verklighetstrogen skräck? Författarna Christina Öhman och Frida Gamero Käll berättar om hur de gör för att skapa en rysande stämning i sina berättelser som kommer väldigt nära verkligheten och vår vardag.
Samtal med de norska seriestjärnskotten Malin Falch och Cha Sandmael, vars serier Norrsken och Drakens öga gör stor succé – inte bara på hemmaplan utan nu även internationellt. Deltagare: Malin Falch och Cha Sandmael, serieskapare. Moderator: Johan Unenge.
I ett samtal mellan den legendariske Kalle Ankatecknaren Daan Jippes och Kalle Ankaexperten Joakim Gunnarsson blickar vi tillbaka på Jippes långa karriär och hans relation till Kalle Anka. Han berättar om sina erfarenheter som serietecknare, sin tid på Disneystudion och sin kreativa process. Deltagare: Daan Jippes, Kalle Ankaskapare.
Ilustralu är illustratör och berättar de historier hon alltid velat läsa själv, om relationer och det dagliga livet. En av dessa berättelser; Arlindo (Seguinte, 2021), blev bästa serie vid CCXP Awards 2022 och finalist för Jabuti Award 2022. Hon vann också 2022 HQ Mix Brazil Award – det största seriepriset i Brasilien. Ilustralu samtalar om sitt arbete och om Arlindo med Natalia Batista. Arrangör: Brasilianska ambassaden
Camilla Brinck, aktuell med Musse & Helium. Uppdrag på djupt vatten pratar med Martin Widmark och Helena Willis, aktuella med Dinosauriemysteriet. Moderator: Ulrika Caperius, förläggare.
Ett samtal om fantasy och magi i barn och ungdomslitteratur, om parallella världar, uppdrag att rädda världen och hoppet om en framtid som vilar i de unga huvudpersonernas händer. Medverkande: Johanna Mo, med sin nya fantasyserie Lodurs skugga och Maria Hellbom som 2022 tilldelades Barnradions Bokpris för Älgkungen. Äventyret fortsätter nu i uppföljaren Pärlbäraren. Moderator: Ulrika Caperius, förläggare.
Ulli Lust från Wien talar med sin översättare Sara Eriksson om sin andra serieroman på svenska, När jag försökte vara en god människa – en sidvändare om kärlek och passion.
Humoristen och författaren Kalle Lind samtalar med Bamseskaparen Rune Andréassons son Ola och redaktörerna Charlotta Borelius och Joakim Gunnarsson från Bamsetidningen. Arrangör: Egmont
Svenska Serieakademin delar för 58:e året ut ett av världens äldsta och mest prestigefyllda seriepriser, Adamsonstatyetten, till en svensk och en internationell serieskapare. Dessutom Adamsondiplom till förtjänta arbetare i den svenska seriens örtagård. Konferencier: Sture Hegerfors, president i Svenska Serieakademin. Prispresentatör: Pidde Andersson, ledamot av Svenska Serieakademin.
Ann Ljungberg pratar med Elisabeth Berglund om hennes böcker Eldbarnet och uppföljaren Tidens hjärta. Eldbarnet belönades 2023 med Selmapriset, som delas ut av Vulkanmedia till årets bästa egenutgivna bok.
Den hyllade 91:antecknaren och författaren Gert Lozell djupdyker i hur 91:an förändrats med tre generationer läsare. Från 1930talet fram till de längre äventyr som kännetecknar tidningen idag – vad är det hos figuren 91:an som fortsätter att engagera både nya och trogna läsare? Gert Lozell berättar också om de episka 91:anäventyr i historiska miljöer som han skapade tillsammans med vännen och författaren Claes Reimerthi. Deltagare: Gert Lozell, 91:anskapare, Jimmy Wallin, 91:anmanusförfattare och Germund von Wowern, redaktör.
Vi diskuterar skrämmande berättelser, utforskar skräckens mekanismer och frågar oss varför vi aldrig kan lita helt på våra minnen. Författarna av rollspelet KULT är tillbaka med en ny skräckroman från ett sammanfallande Berlin. Medverkande: Gunilla Jonsson och Michael Petersen.
Mårten Melin berättar om sin nya novellsamling Rummet innanför. I tio fantastiska berättelser möter vi sällsamma varelser som spöken, älvor, demoner och vampyrer. Och människor – kanske de otäckaste varelserna av dem alla…
Under 75 år har generationer av svenskar både roats och bildats av Kalle Anka och hans vänners öden och äventyr i serietidningen Kalle Anka & C:o. Följ med på en tidsresa där ankisterna Stefan och Joakim gör nedslag i Kalle Ankas rika seriehistoria och pratar om varför Kalle Ankas näbb krymper med tecknarnas stigande ålder, vilken som är den bästa respektive sämsta årgången av Kalle Anka & C:o och om det egentligen finns några föräldrar i Ankeborg. Deltagare: Stefan Diös och Joakim Gunnarsson. Moderator: Anna Bergström.
Ola Hammarlund berättar om Seriefrämjandets seriepris Urhunden, om dess historia och vad som är planerat för framtiden. Arrangör: Seriefrämjande