Generic filters
Exact matches only

Fakta

Blake og Mortimer: Kunsten at føre krig – Et ekstraordinært eventyr Blake og Mortimer: Kunsten at føre krig – Et ekstraordinært eventyr
Av: Författare: Jean-Luc Fromental & José-Louis Bocquet
Tecknare: Floc’h
Översättare: Troels Hughes Hansen
Omfång: 124 sdor
Format: 310 x 235 mm, hårda pärmar
Färg/svartvitt: Färg
Utgivare: Cobolt
Utgivningsår: 2023
Språk: Danska
Utgivningsland: Danmark
Klassifikation: Hjältar
ISBN: 9788775880249

Blake og Mortimer: Kunsten at føre krig – Et ekstraordinært eventyr

Böcker | Recensioner Blake och Mortimer räddar än en gång terrorbalansen under kallakrigsåren.

När de första så kallade extraordinära albumen med olika franskbelgiska figurer började dyka upp kändes det lite fräscht och uppkäftigt. Unga serieskapare bjöds in av förlagen till att få utföra kärleksfulla lustmord på sina gamla favoriter från uppväxtåren.

Det verkar som om det här med extraordinära album började med Spirou hos Dupuis 2006. Den trötta gamla serien från 1938 behövde verkligen få in lite friskt blod. Flera av albumen blev också lyckade. Exempelvis de som tecknades av Olivier Schwartz eller Émile Bravo. Sedan följde liknande experiment även med en rad andra serier: Lucky Luke, Linda & Valentin, Tim & Tommy, Blueberry.

Men när det gäller Blake & Mortimer kändes det redan från början lite fel med extraordinära äventyr. Visst tecknade François Schuiten Den sista faraonen i en radikalt annorlunda stil än Jacobs och visst var det lite underligt att huvudpersonerna hade åldrats. Men även inom den ordinarie albumföljden har Jacobs efterföljare till och från tagit ut svängarna rejält med de brittiska gentlemännen. För Jacobs antagligen främmande ingredienser som förälskelser, rockmusik och Teddyboys har förekommit.

Även själva intrigerna i äventyren har stundtals varit mer än lovligt knäppa. Det är så det ska vara.

När nu Floc’h (den gamle ligne claire-entusiasten) har gjort sin version av den klassiska serien blir man först lite skrämd av att serierutorna förstorats upp. Som alla vet brukar ett normalt Blake & Mortimer-album ha åtminstone tolv rutor per sida (ofta fler). Floc’h har istället valt att endast ha hälften så många rutor på varje sida och utökat sidantalet som kompensation. Med tanke på att de flesta serieälskare idag passerat femtiostrecket och många av dem fått sämre syn borde man väl egentligen göra så här med alla serier! Efter ett tag vänjer man sig. I själva verket lägger sig Floc’h rimligt nära Jacobs stil. Man frågar sig rentav vad som gör detta album extraordinärt? Handlingen är inte särskilt spännande. Humor saknas. Manuset är skrivet av Fromental och Bocquet.

Överste Olrik – seriens återkommande bov – lurar Blake och Mortimer i en fälla, med hjälp av den kinesiske generalen och strategen Sun Tzus berömda bok Krigskonsten. Handlingen utspelar sig i New York. En nedrustningskonferens ska genomföras. En uppfinnare har konstruerat en flygfarkost vars blotta existens riskerar att rubba den sköra fred som garanteras av terrorbalansen som råder mellan de två kallakrigsblocken.

Om man är en hängiven Floc’h-diggare är boken, förstås, ett måste. Likaså om man är Blake & Mortimer-komplettist.

Vid ett tillfälle har ett antal burkar med tomatsoppa ställts upp så att man ska tänka på Andy Warhol. En annan gång passerar huvudpersonerna en spegelvänd version av en bensinstation som förekommer på en Edward Hopper-målning. Kanske finns det fler konsthistoriska påskägg att leta upp i detta album?

Utdrag ur Blake og Mortimer: Kunsten at føre krig – Et ekstraordinært eventyr av Jean-Luc Fromental & José-Louis Bocquet och Floc’h. © Cobolt